Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bli lege, men er redd jeg har for dårlige karakterer.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil bli lege når jeg blir stor. Du aner ikke hvor høyt jeg ønsker det. Jeg leser om sykdommer hele tiden. Jeg er kjent som legen blant mange. Mitt problem er at jeg ikke tror jeg kan bli lege på grunn av mine karakterer. Har ikke så høye som det er krav på. Har rundt fra 4,7-5,3 i snitt. Jeg blir kjempe lei meg og blir deprimert når jeg får dårlige karakterer. Lærerene mine sier at jeg ikke skal stresse og at jeg kommer til å bli lege, men det er bare tull prat. Det er ingen som Forstår meg. Hva skal jeg gjøre? Kan jeg bli lege? Det er det vanskeligste å komme inn på i Norge. Jeg vil helst ikke studere i utelandet. Takk ung!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt. Så fint å høre at du har en sterk interesse og drøm om å bli lege!

Men leit å høre at du blir stresset og lei deg over karakterene dine. 

Vi syns det høres ut som at du har kjempegode karakterer som du har all grunn til å være stolt av! Og vi er også enige med lærerne dine, at du fortjener å puste litt ut. Men vi forstår hvis det ikke er så lett.

Du har rett i at lege er noe av det vanskeligste å komme inn på i Norge. Men vi har også lyst til å minne deg på at det er ganske lenge tl du skal søke. Du vet jo ikke noe om karakterene dine da! Det er først videregående som teller. Og selv da er de fleste avsluttende fag i 3.klasse. Veldig mye kan ha skjedd for deg innen den tid. Du har allerede veldig gode karakterer, og mange, mange år på å forbedre dem bittelitt, som du kanskje trenger. 

Og husk også på at du har mange muligheter. Du nevner at du ikke vil studere i utlandet, og det er godt å vite. Men det kan jo hende at du tenker annerledes på det om 5-6 år? 

Den andre muligheten, som veldig mange gjør, er å ta opp de karakterene som ikke var gode nok som privatist. Dette er ganske vanlig - at de som vet at de virkelig vil bli lege, bruker et ekstra år eller to på å ta opp fag og forbedre karakterene sine. Så hvis det virkelig er sånn at du brenner for å bli lege fortsatt om noen år, så har du altså gode muligheter til å få til det.

Vi skjønner deg, men syns også at du skal prøve å være stolt og fornøyd med karakterene dine, og være glad for at du har en så tydelig interesse. 

Dette kommer til å gå bra :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning