Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få studiekompetanse?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år som går VG1 service og samferdsel. Planen min er å ta fagbrev innafor salg, men skal jeg være helt ærlig så har jeg heller lyst på generell studiekompetanse fordi jeg vil studere. Jeg valgte yrkefaglig fordi jeg har dyseleksi og tenkte at det kommer til å bli vanskelig på studie, så jeg valgte heller Service og Samferdsel. Her på service så får jeg også veldig gode karakterer og hver gang jeg får en god karakter så angrer jeg mer på at jeg ikke valgte studie. Så spørsmalet mitt er følgene, har jeg rett på et påbygg år etter jeg har fått fagbrev? eller fins det andre måter å få generell studiekompetanse på etter fagbrev?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du får gode karakterer! Det er en fordel når du skal søke læreplass, men husk også at de karakterene du får på Service og samferdsel teller med i karaktersnittet når du skal søke på studier på høgskole/universitet senere.

Det er to måter du kan oppnå generell studiekompetanse på utdanningsprogrammet Service og samferdsel:

1- Hvis du velger vg3 påbygging etter å ha fullført vg2 Salg, service og sikkerhet vil du oppnå generell studiekompetanse etter tre år på vgs. Vg3 påbygging er et krevende år med teoretiske fag, men hvis du har gode karakterer på vg1 og vg2 og er villig til å jobbe med fagene dine vil det antagelig gå helt fint. Du får ikke yrkeskompetanse, men blir klar for å søke høyere utdanning samtidig med dem som har gått Studiespesialisering. Du konkurrerer med karakterer fra alle tre årene på skole.

2- Hvis du velger å ta bli lærling og tar fagbrev i salgsfaget får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå. Vg4 påbygging innebærer færre fag enn på vg3 påbygging. Dette løpet tar lenger tid, men du får dobbeltkompetanse, både generell studiekompetanse og yrkeskompetanse. Du konkurrer med karakterer fra alle tre årene på skole.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor.
Lykke til videre på vgs!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning