Hopp til hovedinnholdet

Må jeg tilbake til videregående?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg leste svaret på denne spørsmål "Hvilke fag må jeg ta som privatist på IKT-servicefag?" Og jeg hadde det par spørsmål. Jeg er ferdig utdannet med allmenn/generell studiekompetanse og angrer litt ang. IKT service fag. Jeg elsker IT (Har lyst å bli en Data Tekniker) men vet ikke hvordan jeg kan komme meg der. Det jeg fant ut er at jeg kan ha en stor sjanse å jobbe i denne bransjen hvis jeg har en IT Fagbrev (Vet ikke hvilken som trengs for Data Tekniker) Så jeg tenkte kanskje å ta IKT-Servicefag men har ikke lyst ta videregående igjen. Det jeg lurte på er siden jeg kan bli "ferdig" med IKT-Servicefag ved å ta disse 4 fagene som privatist eksamen, hvordan kan jeg gjennomføre " Prosjekt til fordypning"? siden den trengs dokumentere 316 arbeidstimer. Og hva menes med "Du må i tillegg dekke læretiden før du kan gå opp til fagprøve"? Jeg har bare ikke lyst å gå tilbake til videregående igjen siden det var 3 hektiske år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes mange forskjellige yrker under betegnelsen "data", på forskjellige utdanningsnivå, både på videregående, på fagskole og på høgskole/universitet. Du har ikke rett på mer opplæring i videregående skole og uten yrkeskompetanse er du ikke kvalifisert for denne type fagskoleutdanninger, men du kan være kvalifisert for høgskoleutdanninger. Bruk linkene for å sette deg inn i hva som finnes og hva du er mest interessert i, før du eventuelt begynner å ta opp fag fra vgs.

Om å bli IKT-servicemedarbeider:
Du har rett i at du trenger programfagene fra vg2 IKT-servicefag for å bli kvalifisert for å bli lærling. Fagene kan du kan ta som privatist. Sjekk også om du eventuelt kan kjøpe opplæring gjennom nettilbud.  Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt, de har du fra før.

Prosjekt til fordypning (som nå heter Yrkesfaglig fordypning) må dekkes inn med praksis som er relevant for lærefaget, enten jobb eller utplassering. Med "Du må i tillegg dekke læretiden før du kan gå opp til fagprøve" menes bare at du må fullføre læretida på 2 år før du kan ta fagbrevet.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.  Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Håper det var oppklarende. Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning