Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev som tømrer?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fullført videregående med realfagskompetanse. Jeg ønsker sterkt å bli arkitekt, og for å komme inn på studiet trenger jeg erfaring. Jeg kunne gjerne tenkt meg å tatt fagbrevet i yrket tømrer, men hvordan kan jeg gjøre dette ettersom jeg har fullført vgs. Må jeg ta alle felles fagene som matte, engelsk og norsk på nytt eller er det mulig for meg og bare ta bransjelære samtidig som jeg er lærling for en bedrift?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at fagbrev som tømrer er veldig relevant kompetanse for en arkitekt, men å ta fullt fagbrev vil ta tid.

Den ordinære utdanningen for å bli tømrer er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du alle programfagene fra vg1 Bygg- og anleggsteknikk og fra vg2 Byggteknikk. Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt, det er de samme som du allerede har fullført.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Eller du kan, som du selv foreslår, ta dem underveis som privatist. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Hvis du ikke klarer å få læreplass kan et alternativ være å skaffe deg jobb som ufaglært i bransjen, som også kan gi deg relevant erfaring for arkitektstudier.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning