Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta vg3 påbygg og erstatte 2P-Y med R1 og fremdeles få generell studiekompetanse, eller må jeg uansett ta det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går vekslingsmodell i frisør og har nå 2 1/2 år igjen til fagbrevet. Jeg er usikker på om jeg vil fullføre tiden eller å heller hoppe over på vg2, for så å ta vg3 og generell studiekompetanse og fortsette på ønsket studie videre. På studiet jeg ønsker trenger man generell studiekompetanse, men også R1 matematikk. Kan jeg ta vg3 påbygg og erstatte 2P-Y med R1 og fremdeles få generell studiekompetanse, eller må jeg uansett ta det? - Litt forvirret 18-åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vekslingsmodellen kan ha litt forskjellig oppbygging rundt omkring, så vi tør ikke mene noe om hvor enkelt det er å gjøre et slikt bytte som du beskriver, eller om du egentlig sparer noe særlig tid på det. Du er nødt til å ha alle nødvendige fag fra vg1, vg2 og vg3 for å få et vitnemål med generell studiekompetanse. Karakterer fra alle årene teller når du skal søke høyere utdanning.

vg3 påbygging har du en del obligatoriske fellesfag, og skal i tillegg ha et valgfritt programfag. Det varierer fra skole til skole hva du kan velge mellom, så sjekk med aktuelle skoler om det er mulig å velge R1. Du må uansett ha 2P-Y i tillegg.  

Husk at hvis du fullfører det løpet du har begynt på og tar fagbrev som frisør, så får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå. Her får du ikke mulighet til å ta R1 og må altså ta det på egen hånd underveis eller etterpå, men til gjengjeld får du da dobbeltkompetanse: yrkeskompetanse som frisør og generell studiekompetanse.

Håper det var til hjelp. Vi anbefaler at du spør rådgiver og/eller den som er vitnemålsansvarlig på skolen din om det du lurer på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning