Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil være lærer på 1.4-trinn. Kan jeg ta PPU?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har veldig lyst å bli lærer på småskolen (1.-4. trinn) og lurer på hva som er ulike veier til undervisningskompetanse der. Jeg har snart ferdig bachelorgrad og hadde ønsket å ta 60 studiepoeng i et undervisningsfag 2017/28 for å så ta PPU, men dette rekker jeg ikke pga. det nye kravet om mastergrad for å kunne ta PPU. Er det noen andre veier for meg å få undervisningskompetanse på småskolen enn absolutt å måtte ta et mastergrad til min nåværende bachelorgrad, for å så ta 60 studiepoeng i et undervisningsfag og så PPU? Eller er det andre krav til å bli lærer for 1.-4. trinn? Jeg blir til våren ferdig med bachelorgrad i spesialpedagogikk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Og beklager at du får svaret så sent :)

Så fint at du har lyst til å undervise for 1.-4.klasse. Det er nok en veldig givende jobb. Selv om vi skjønner at du ikke har lyst til å gå så mange omveier før du kan gjøre det.

Vi er litt redde for å gi sikker informasjon om dette, siden det skjer ting og er overgangsordninger innen dette feltet. Så vi tenker at det beste du kan gjøre er å kontakte et av lærestedene som utdanner grunnskolelærer og spørre dem. De kjenner utdanningssystemet rundt lærerutdanningen så godt som noen. 

Du har rett i at det blir en ny ordning hvor man må ha master for å ta PPU, men den skal inntre etter skoleåret 2018/2019. Det er altså etter 2019 det vil gjelde. Kan det hende du rekker det før den tid?

Men vi ville uansett ha kontaktet lærestedet/instituttet på universitetet som fort som mulig, slik at du kan legge den best mulig planen. PPU er jo hovedsaklig ment for 5.klasse og oppover, og vi er ikke sikre på hvor sterkt det hjelper på å undervise 1-4.trinn, hvor fagkompetanse i ett spesifikt fag er mindre viktig.

Så snakk med lærestedet. Spør dem også hvordan du kan bruke kompetansen din i spesialpedagogikk på barnetrinnet - kanskje det finnes noen gode muligheter der.

Beklager at vi ikke kan gi et bedre svar enn det - og at du fikk det så sent :(

Lykke til med planen din!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning