Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg bli med bachelor i religionsvitenskap?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går på studiespesialiserende i 3 klasse på VGS Jeg har lyst til å ta en bachelor i religionsvitenskap på UiB På nettsiden til UiB står det om religionsvitenskap. Der står det at man bla. kan få jobb på museum, i reiseliv, politikk, offentlig forvaltning, utenriks osv. Det jeg lurer på er: - Hva mener de med reiseliv? - hva kan jeg gjøre på et museum? - Er det vanlig at religionsvitenskapere jobber på museum? - er det mange museumer i Norge jeg kan jobbe på med denne utdannelsen? - hva kan en religionsvitenskapere gjøre i politikken? (Med bruk av utdannelsen sin) - skjønner ikke hva offentlig forvaltning er? Hva kan jeg gjøre der? - skjønne tikke hva utenriks er? Hva kan jeg gjøre der? - hvis jeg vil jobbe på VGS eller ungdomsskolen, kan jeg bare da undervise i RLE? Vet evt du om det dr andre steder jeg kan jobbe med utdannelsen religionsvitenskaper? Kan jeg jobbe som forsker med bare bachlor? Kan jeg jobbe som fosker med master utdannelsen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

En bachelor i religionsvitenskap er en flott og spennende utdanning.

Det er sånn med denne utdanningen, sånn som med mange andre, at man ikke helt vet sikkert hvor man ender opp i jobb etterpå. Med noen utdanninger vet man det tydeligere, som med f.eks yrkessjåfør, rørlegger eller lege og advokat, mens andre utdanninger er mer "generelle", hvor man lærer noe spennende, og i tillegg "lærer å lære". 

Denne typen utdanning er veldig utbredt, og også ettertraktet. Så det er ikke sånn at du ikke får deg jobb etterpå. Det er likevel vanskeligere å svare på akkurat hvor du vil få jobb, så det er en del som ikke liker denne usikkerheten, og heller vil få en jobb som de vet gir et konkret yrke. 

Men det er noen klare fordeler med å studere noe du er interessert i også. Noen av de som velger et konkret yrke, går enten lei yrket underveis. Eller det skjer noe med yrket, at det blir færre jobber innenfor det, f.eks. Hvis du har studert en generell utdanning som du er interessert i, vet du ikke akkurat hvor du kommer til å jobbe, men du har fått solid kunnskap som arbeidsgiver setter pris på (evnen til å lære, samle informasjon, fremstille og løse problemstillinger). Du har i tillegg muligheten til å "hoppe på ting" underveis. En vanlig måte å få jobb, er at man f.eks jobber i en frivliig organisasjon i studietiden, og finner en relevant eller lignende jobb der når man er ferdig utdannet. 

En religionsviter kan jobbe mange steder, også flere enn de du nevnte. Du spurte om reiseliv - og da kan en religionsviter for eksempel bruke kunnskapen sin til å være reiseguide, eller skrive reise-og opplevelsesbøker. På et museum kan man bruke kunnskapen sin til å vise besøkende rundt. Eller man kan jobbe med hva museumet skal ha med i utstillingen sin, f.eks.

Mange som jobber i politikken har ulik utdanning, men de får først og fremst jobben fordi de har vært medlem av et parti og fått politisk erfaring. Dette gjelder mange jobber - du viser at du har kunnskap ved å ha en utdanning, og får jobb for noe spennende du har gjort ved siden av. Offentlig forvaltning betyr å f.eks jobbe i en etat eller i kommunen. Eksempel på dette kan være NAV, eller Kulturetaten. Alle disse stedene har mange ansatte med generell utdanning, ikke spesifikk yrkesutdanning.

Nå blir svaret veldig langt, så vi skal runde av og korte det ned litt :) Det er du selv som må kjenne på om du vil studere noe du syns er spennende, eller om du vil finne et spesifikt yrke som virker "tryggere". Begge måter er like fine måter å utdanne seg på, og det fins jobber til begge. 

For å få ennå bedre innsikt i hva en religionsviter kan jobbe som, anbefaler vi deg å kontakte instituttet ved UIB, hvor du har lyst til å søke. Fortell dem at du er interessert i utdanningen, men lurer på eksempler på hvor du kan finne jobb. De er sikkert interessert i å hjelpe deg :)

Ellers anbefaler vi å lese om religionsvitenskap på UIBs sider, som du sikker har gjort, og lese artiklene vi legger ved under svaret. 

Lykke til! Dette finner du ut av, og det går bra uansett :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning