Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få bedre studieteknikk slik at jeg kommer inn på medisin?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som går Vg2 og som får helt greie karakterer på skolen, jeg jobber veldig hardt med skole og har veldig lyst til å komme inn på medisinstudiet i Oslo, men jeg vet at det er nærmest umulig men jeg vil ikke gi opp. Jeg tror litt av grunnen til at jeg ikke scorer topp når jeg øver masse handler om at jeg bruker feil studieteknikk og ikke bruker riktig metode for å lære. Det andre problemet mitt er at jeg har ikke realfag, bortsett fra biologi 1. Jeg tenker å ta fysikk 1 neste år men mangler kjemi1+2 og matte(R1 eller S1+S2) nå har jeg 2p matte og ligger på ca. karakter 4. Jeg har veldig lyst til å ta nettsemester ( halvt år) i kjemi 1 på Sonans og gå opp til privatist eksamen. Egt skulle jeg ha klasseromundervsisg på sonans men siden det ikke passer med timeplanen må jeg ta det over nettet. Har du noen tips til hvordan jeg skal klare det og eventruelt hvordan jeg skal klare å forbedre mine karakterer siden jeg jobber hardt med skole og får ikke fortjente karakterer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det virker for oss som om du jobber veldig hardt og målbevisst med skolegangen din, og det virker som du har masse overskudd og vilje. Dette er veldig bra - og uansett hvordan utviklingen blir, kommer du til å nyte godt av alt du lærer nå.

Du har nok rett i at studieteknikk kan hjelpe mye. Det er mange forskjellige tips, og vi har skrevet flere artikler om dette tidligere. Nederst under svaret legger vi derfor ved et par artikler som du kan lese om hvordan man kan jobbe for å få bedre studieteknikk og bedre karakterer.

Vi vil anbefale deg å snakke med kontaktlæreren din også. Fortell at du er veldig motivert for å forbedre deg i fagene, og spør om han/hun har noen tips og metoder for at du kan jobbe bedre. 

Du forteller også at du har en plan om å gå opp til netteksamen i realfagene du mangler. Hvis du er usikker på reglene for skolepoeng og konkurransepoeng, bør du ta en prat med rådgiver på skolen din for å forsikre deg om at du kan dem. Det er ikke uvanlig å ta opp realfagene som privatist etter fullført Vg3, men da konkurrerer du ikke lenger med skolepoeng, som du kanskje vet. 

Sånn sett er det en idé å forsøke å ta disse fagene nå, men vi vil likevel advare om at det kan bli mye å lese, og tungt å ta ved siden av resten av skolen. Dette er du sikkert klar over, men det er viktig at du ikke legger for mye press på deg selv også. Det høres ut som en god idé å snakke med kontaktlærer/rådgiver også om dette, slik at dere kan drøfte hva som er den beste veien for deg.

Om du nå skulle bli lege, eller finner ut at det fins andre spennende utdanninger, så er det likevel flott å se at du tar skolegangen din så på alvor. Det er viktig at du ikke sliter deg ut oppe i det hele, sånn at du også har krefter til utdanningsløpet ditt. Kjenn på dine egne signaler, og gjør så godt du kan :)

Med din vilje og bestemthet vil du finne et veldig spennende arbeidsliv, uansett hvor det er.

Vi legger ved noen artikler, og ønsker deg veldig lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning