Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal ta privatisteksamen, men er redd det kræsjer med eksamen på ungdomsskolen.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal ta eksamen i R1 og R2 til våren slik at jeg kan ta Universitetsmatematikk til høsten. Mitt problem er at jeg har eksamen i enten Norsk eller engelsk de to datoene det er eksamen. Mitt spørsmål er for det første, er privatisteksamen samtidig som eksamen på vgs. Og hvis det er slik at de er samtidig, er det da mulig å ikke avlegge eksamen eller ta den på et annet tidspunkt på ungdomsskolen? Eller ta privatisteksamen senere, men før skolestart igjen? Kort oppsummert, er det i det hele tatt noe å få gjort med det? Det er ganske nødvendig at datoen klaffer, fordi det er forferdelig å skulle vente ett år på å få begynne. P.S Jeg har tatt eksamen i matematikk for ungdomsskolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Aller først, så kult og motiverende at du er i gang med å ta viderekomne mattefag. Norge trenger absolutt de som er sultne på matematikk, så dette er veldig oppløftende. 

Skjønner godt at du er redd for at det ikke skal klaffe. Dette er ikke en så vanlig situasjon å ta disse fagene på ungdomsskolen, så det er ikke nødvendigvis jobbet frem så gode ordninger på det, men vi er ganske sikre på at dette lar seg løse hvis du planlegger godt. 

Datoene fra privatisteksamen pleier å bli sluppet for 1.april, men det er vanskelig for oss å vite noe mer enn det. Vi foreslår at du kontakter Privatistkontorene og spør dem hvordan planen din kan la seg gjennomføre. 

Snakk deretter med rådgiver eller administrasjonen på skolen din, og spør hvordan dere kan løse det dersom datoene ikke klaffer. Nå er det jo stor sannsynlighet for at datoene vil klaffe, men det kan være lurt å gjøre avtaler allerede nå.

Med litt flaks så går dette helt fint. Men vi ville snakket med både Privatistkontorene og skolen din så snart som mulig, så er du sikrest på at dette vil gå i orden.

Veldig lykke til, både med denne eksamen og med matteinteressen din generelt :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning