Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge har jeg ungdomsrett?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 18 år som valgte å avslutte lærlingtiden etter 3 mnd fordi jeg ikke trivdes med yrket som jeg først trodde jeg ville. Problemet mitt er at jeg vil gå påbygg for å kunne studere høyere men har fått to forskjellige svar.. på ppt har jeg fått svar om å søke påbygg så fort som mulig, og det var dette jeg ønsket aller først, men jeg bor ikke hjemme, og samboer skal i førstegangstjenesten i april og jeg må etter det forsørge meg selv på egenhånd med jobb. Ringte derfor skolen jeg skal søke til og hørte med veileder om jeg kunne vente til våren 2018 med å søke og han sa at det gikk fint så lenge jeg var under 23 år, men når jeg fortalte det til veilederen min på ppt sa hun at dette ikke var tilfelle? Kan dere hjelpe meg å forstå slik at jeg ikke mister all rett til å kunne få studiekompetansen? Mvh. Nervøs uutdannet jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du her rett på en hel utdanning i videregående skole, det kalles ungdomsrett, men det er begrenset hvor mange år du kan bruke. Når du skal gå vg3 påbygging må du normalt bruke retten i løpet av en sammenhengende periode på fem år fra du begynte på vg1. Sagt på en annen måte - du har rett på tre år på skole i løpet av en periode på fem år.

For å få et konkret svar på hvor lenge du har ungdomsrett kan du kontakte Inntakskontoret i hjemfylket ditt. Du har også rett på veiledning fra Oppfølgingstjenesten for å finne ut av hvilke muligheter du har.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning