Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå rett ut i lære etter vg1?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på IND VG2 og sliter utrolig med å ikke droppe ut. Jeg sliter psykisk og er til psykolog og dette kommer til å ta lang tid før det er over. I tillegg trives jeg ikke på skole og synes det er mye vanskeligere enn å ut og jobbe. Jeg er utplassert 1 gang i uka på et bilverksted, og kommer ofte flere dager enn jeg må. Jeg kommer alltid på jobb, men skolen er umulig. Så det jeg lurer på er om jeg kan droppe ut VG2 og jobbe ekstra år i lære? Å hvor mange år isåfall? Har jo TIP VG1.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du trives og mestrer når du er ute i jobb!

Det er mulig å begynne direkte i lære etter vg1 uten å ta vg2 først, da blir læretida forlenget med ett år. Du må uansett ta fellesfagene som ligger på vg2: norsk, engelsk og samfunnsfag (du slipper å ta kroppsøving hvis du har karakter i faget fra vg1).

Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på et slikt grunnlag, spør gjerne der du er i praksis nå. Det kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og mellom bransjer, sjekk ut muligheter lokalt. Ta gjerne kontakt med aktuelle opplæringskontor, eller med Fagopplæringen i fylket ditt for å få mer informasjon.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning