Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil jobbe med dyr. Har dere litt informasjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år, og må snart velge utdanning. Jeg har allerede valgt første valget mitt, men 2. og 3. valget mitt har jeg ikke funnet ut av... Jeg vil jobbe med dyr, f.eks. hjelpe dyr under omplassering, hjelpe dyr som har hatt en veldig vanskelig fortid osv... Men jeg sliter med å finne ut hva jeg må gå på, for å jobbe med dette. Jeg har alltid hatt dyr rundt meg, og vil gjerne jobbe med et yrke der jeg kan være med dyr hele tiden. Vil helst ikke bli veterinær eller dyrepleier... Jeg vil lissom at det skal være litt kos å være med dem, og at jeg kan se at dem får et hjem til slutt... Og det må være i Oppland... Så jeg lurte på om dere kunne hjelpt meg litt, med å finne litt informasjon og linker til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du har funnet førstevalget ditt.

Ja, vi kan hjelpe deg litt. Det er mange måter man kan jobbe med dyr på. Noen av dem er utdanninger på vgs-nivå, andre er utdanninger du kan ta etter vgs. 

På Utdanning.no kan du se noen vanlige yrker og utdanninger relatert til dyr. Kanskje du ser noe der som virker spennende. Yrkene og utdanningene her er veldig forskjellige, så veien for å komme dit er også ulik. Men hvis du følger lenkene på siden, vil du kunne lese om hvordan man utdanner seg til de ulike yrkene, eller hva som er opptakskravene til de ulike studiene.

På VGS er det særlig programområdet som heter Naturbruk, som finnes i både en yrkesfaglig variant og en studieforberedende variant. Da kan du lære om blant annet dyrehold og landbruk, les mer på vilbli.no.

For mange av de utdanningene du kan ta etter vgs, er det viktigste at du får generell studiekompetanse på vgs.

Ellers kan det være en god idé å slå opp mange av de organisasjonene som jobber med dyr, altså steder som DDyrebeskyttelsen og Dyrevernsalliansen. Vi vil anbefale deg å sjekke ut disse, kontakt dem og hør hva slags utdanninger de som jobber der har og hva slags arbeidshverdag de har. Noen stillinger er ikke nødvendigvis direkte kontakt med dyr, men det kan være interessant for deg å høre.

Ellers anbefaler vi å bruke utdanning.no flittig, og vi legger også ved noen relevante og gode artikler om hvordan det kan være fint å tenke når man skal velge utdanning.

Lykke til med valgene dine!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning