Hopp til hovedinnholdet

Hvor stor sjanse er det for at jeg kommer inn på tredjevalget mitt på vgs?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg skal til våren nå søke vgs1 og lurte på om jeg kan søke på idrett på førstevalg også studiespess på andrevalg. Men Studiespesialiseringen jeg skal søke på blir me toppidrett. Så tenker jeg at forskjellen på disse to er bare at du får idrettslære på den den ene mens vanlig studie med den andre, så det er egentlig en vinn vinn situasjon for meg. Så hvor stor sjanse er det for at jeg kommer inn på tredjevalget mitt ? og hva er mulighetene for meg vist jeg kommer inn på tredjevalget mitt ? Jeg kommer nok til å ta en linje som ikke har så mye å bety på tredjevalget, men jeg ligger på en grei 3,8 i snitt som jeg vet jeg kan forbedre nå til våren. Det er bare det at 01 kullet er så stort og at det sikkert er mange som skal søke på samme linjer....Og er det sånt at privatskolen ligger utforbi dette systemet ? Sånt vist jeg kommer inn på Wang kan jeg bare takke nei til alt annet jeg får ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Alle som søker VGS er garantert å komme på et av de tre valgene sine, så fremt de har ungdomsrett og det har du!

Selv om du ikke kommer inn på det utdanningsprogrammet du aller helst vil, er du likevel sikret plass på andre- eller tredjevalget ditt. Merk deg at dette ikke gjelder SKOLE, men utdanningsprogram.

Dersom du ikke kommer inn på førstevalget ditt, burde du takke JA til å være på venteliste i tillegg til å takke JA til andre eller tredjevalget ditt. Da blir du sikret skoleplass. Dersom nok søkere takker nei til plassen, så vil du altså komme inn på førstevalget ditt og får denne plassen, og det andre tilbudet faller da bort.

Blir du tilbudt førsteprioriteringen din, så er det i utgangspunktet ikke mulig å bytte. Du får kun plass på en skole.

Angående hvor stor sjanse det er for at du kommer på tredjevalget ditt, er det vanskelig for oss å svare godt på det. Men snittet ditt er fint, så vi ville regnet med at det gikk fint å få plass på første- eller andrevalget, selv om man jo aldri er helt sikker. 

Hvis du vil vite dette bedre, kan du snakke med Inntakskontoret i fylket ditt. De svarer på spørsmål rundt inntak på vgs. 

Du spør også om å søke privatskole, og dette er en separat ting fra å søke offentlig skole. Du kan altså søke både offentlig og privat skole samtidig, og takke ja til det tilbudet du får senere.

Vi anbefaler deg også å ta en prat med rådgiver på skolen din om dette hvis du lurer. Vi legger også ved noen gode artikler om dette som du kan lese.

Lykke til med valgene dine :)

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søknadsfrist videregående og høyere utdanning

søknadsfrist utdanning

Her er en oversikt over de viktigste tidsfristene du må få med deg om du søker videregående eller høyere utdanning i år.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning