Hopp til hovedinnholdet

Hvilke muligheter har jeg til å ta yrkesfag uten skolerett?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg står i en vrien situasjon i forhold til utdanning. Jeg ble diagnostisert med en alvorlig sykdom når jeg var 17 og tiden etter det har jeg vært veldig syk og ut og inn av sykehuset. Har fullført allmennfag, startet på studie i høst. Jeg har kommet til et punkt hvor jeg ser at det ikke går mer, det blir for mye på grunn av helsen, jeg har fravær på grunn av innleggelser og problemer med hukommelse og konsentrasjon, så høyere utdanning er ikke et alternativ. Jeg trenger likevel en utdannelse for å komme meg videre, jeg tenker på videregåendenivå fordi det er noe jeg vet at jeg mestrer. Problemet er at jeg har ikke har skolerett lengre så er vanskelig å komme inn noen plass. Jeg går på aap og NAV sier at jeg må finne ut av mulighetene mine og ba meg kontakte karrieresenteret, noe jeg har, men det kunne ta lang tid før jeg fikk time og jeg trenger svar fort. Så jeg lurer på hvilke muligheter har jeg til å ta yrkesfag uten skolerett? Og kommer jeg inn på voksenopplæring uten skolerett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang, så det er riktig at du ikke har rett på mer opplæring. Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Du har rett i at du heller ikke vil få rett på voksenopplæring.

Med generell studiekompetanse er du også kvalifisert for enkelte fagskoleutdanninger.

Den vanligste opplæringsløpet på yrkesfagene er det fireårige, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du programfagene fra vg1 og vg2. Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt.

Du kan gjerne søke på vg1 i offentlig skole, du søker i vigo innen er 1.mars, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Inntakskontoret i hjemfylket ditt kan nok si noe om hvor det er størst mulighet for at det blir ledige plasser. Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist. Hvis du tar vg1 fagene på privatskole eller som privatist kan du gjøre et nytt forsøk på å søke vg2 i offentlig skole etterpå.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje, de lokale mulighetene kan du kanskje få hjelp til å finne ut mer om på Karrieresenteret.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Hvis du vurderer et treårig skoleløp som ikke har læretid, som f.eks. apotekteknikk, er du nødt til å ta alle programfagene fra alle tre årene enten som elev eller som privatist.

Håper det var oppklarende.
Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning