Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg slutte på skolen og begynne som lærling?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går VG2 maritime fag med utdyping som matros. jeg har overskredet 10% fravær i alle fag og jeg vet at derfor vil jeg ikke kunne få standpunktskarakter, men har lest noe om at jeg kan fortsette som elev, få underveisvurdering og fullføre dette skoleåret å ta opp fagene som privatist ved en senere tid, men om jeg fullfører året vil jeg ikke ha rett til å gå det om igjenn... (jeg har brukt opp ungdomsretten min på 3 år videregående skole) så jeg lurer på om det er mulig om jeg går ferdig dette året nå uten standpunktskarakter, vil jeg kunne søke meg ut som lærling? eller ansatt på en båt? eller må jeg slutte på dette året å søke om å få gå dette året om igjenn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Uansett om du slutter nå eller om du fullfører året vil dette året telle som ett år av ungdomsretten, fordi vi allerede har kommet så langt ut i skoleåret.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta vg2 først, da blir læretida forlenget for å erstatte programfagene. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. Du må uansett ta opp fellesfagene fra vg2, dvs. engelsk, norsk og samfunnsfag før du kan gå opp til fagprøve som matros.

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din for å få klarhet i hvilke alternativ du har.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning