Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir det å studere etter fagbrev?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 som har vurdert yrkesfag til høsten (mest sannsynlig bygg og anlegg eller elektro). Etter å ha fullført B og A og Evt fått fagbrev, har jeg tenkt til å gå et år på bibelskole (jeg er kristen) Etter bibelskolen så vil jeg gå 2 år på musikkproduksjon på en folkehøgskole eller fagskole. Jeg har hørt at for å komme inn på en sånn skole så må man ha studiekompetanse, derfor har jeg planlagt å gå et år studie før bibelskolen. Da er spørsmålet bare det: blir det kanskje ikke litt dyrt og veldig mye skole? Er det bedre å jobbe noen år istede og så gå videre på de andre tingene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

og takk for ditt spørsmål. Det virker som du har en god plan i tankene, og så spennende du vurderer yrkesfag! 

Det er ikke krav til generell studiekompetanse for å søke folkehøgskole, så det er ikke nødvendig å ta et studieår hvis det kun er for å få studiekompetanse. Folkehøgskoler er i utgangspunktet åpne for alle. Noen skoler har opptakskrav hvis linja krever et viss ferdighetsnivå, for eksempel et musikkinstrument. De fleste folkehøgskoler har en aldersgrense på 18 år, men enkelte var inn elever ned til 16 - 17 år. Du kan lese mer om de ulike linjene, opptakskrav og skolene på folkehogskole.no. 

Husk at det også mulig for deg å ta påbygg etter du har tatt fagbrevet. Da vil du kunne få generell studiekompetanse, og søke studier på høgskoler og universiteter. 

To år på folkehøgskole vil koste og kan være dyrt. Samtidig vil du få støtte fra Lånekassen. Det er vanskelig for meg å si hva som er best for deg. Du kjenner deg og behovet ditt bedre enn noen. Jeg anbefaler deg og tenke på det og holde alle muligheter åpne. Du har masse tid til å tenke på dette, og dermed ta en beslutning. Du trenger ikke å stresse med å finne ut alt nå. Det er normalt å være forvirret rundt utdanningsvalg, og helt greit å bruke tid til å tenke på det. 

Opptakskravene til fagskoleutdanninger vil variere. Ofte vil det være generell studiekompetanse eller fagbrev, men det kan også være andre ting. Du kan finne utdanningene her

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning