Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg fag som biologi for å bli sykepleier?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 år. Jeg går VG2 studiespesialiserende, og jeg har kun valgt fag innen språk og samfunnsfag (ingen realfag). Jeg har et ønske om å bli sykepleier og senere jordmor, men jeg lurer på om jeg trenger å ha fag som biologi på videregående? Eller er det slik at jeg kan ha de fagene jeg har nå? (Psykologi, sosiologi, rettslære) Hva er det jeg kan gjøre for å få sykepleierutdanning og for å bli jordmor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint å høre at du har disse planene.

For å bli sykepleier må du gå sykepleierstudiet på tre år. For å kunne søke der, trenger du bare generell studiekompetanse.

For å bli jordmor, må du ta sykepleierstudiet først (det er ikke et eget jordmorstudie, det er sykepleiere som har utdannet seg videre etterpå).

Da trenger du også bare generell studiekompetanse.

Så i forhold til de utdanningene du tenker (og veldig mange andre utdanninger), så trenger du bare å fullføre Vg3 og få generell studiekompetanse før du kan søke med karakterene dine.

Det er med andre ord ingen krav for biologi eller andre konkrete fag når du søker. Det som er et krav, er at du får et gyldig vitnemål hvor skolen din har godkjent fagsammensetningen din. Så ta gjerne en prat med rådgiver/studieveileder på skolen din om dette hvis du vil.

Men du kan fint ta Samfunnsfag, Språk og økonomi og velge de programfagene og valgfagene du vil, og fremdeles søke sykepleie. Bare pass på at timeantallet ditt etc er riktig - og få gjerne rådgiver til å se på det :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning