Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå påbygg på nytt hvis jeg dropper ut i Vg3? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går VG3 Påbygg. Men jeg har tenkt til å droppe ut pga at jeg har alt for masse ugyldig fravær, dårligere karakterer og jeg trives ikke i klassen min. Termin 1 fikk jeg stryk i to fag pga fravær. Og nå i termin har jeg iallefall stryk i et fag hittil. Det ødelegger alt. OM jeg dropper ut, har jeg rett til å gå påbygg på videregående om 1 eller 2 år eller har jeg brukt opp sjansen min og må ta opp fag som privatist? Jeg angrer veldig på at jeg ikke valgte å ta påbygg over 2 år, det er alt for masse og jeg klarer ikke mer. Til høsten har jeg tenkt å gå på folkehøyskole. Men om jeg dropper ut nå har jeg et halvt år på og ikke gjøre noe som helst. Jeg har prøvd å søke på en del jobber, men jeg har ikke fått noe. Jeg er ung og har ikke arbeidserfaring. Er så redd for at jeg ikke skal klare å få meg en jobb, så om jeg dropper ut så sitter jeg bare hjemme og gjør ingenting? Det er jeg veldig redd for...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

og takk for ditt spørsmål. Det virker som du har litt av hvert i tankene. 

Alle elever har ungdomsrett. Det vil si du har rett til plass til videregående skole etter endt gjennomført grunnskole i fem sammenhengende år. 

Hvis du nå har gått 3 år på videregående, vil du etter hovedregelen ha to år på å fullføre. Det skal være mulig å kunne ta et friår, og ta påbygg på nytt femte året ditt. Hvis du dropper ut av Vg3 påbygg, vil det også regnes som et friår. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med rådgiver på skolen. Han eller hun kan gi deg mer informasjon, og hjelpe deg videre i prosessen. Det kan være andre forhold jeg ikke kjenner til som kan avgjøre om det er mulig for deg. 

Husk du også kan ta opp fag som privatist. Da vil du selv være ansvarlig for all opplæring og oppmelding til eksamen. Les gjerne artikkelen som er lagt ved for mer informasjon. 

Det kan være tøft å søke jobb. Jeg skjønner du er bekymret over hva som vil skje, hvis du dropper ut og ikke får jobb. Det er flere ungdom som synes det er tøft å søke jobb, ihvertfall når man føler man ikke får svar. Det er mange som ønsker seg jobb, men ikke gi opp. Det er fult mulig. 

UngInfo sine hjemmesider vil du finne mange gode tips og råd om jobbsøking. Mitt beste råd til deg er å ikke gi opp og stå på med jobbsøkingen! 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning