Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvor mye tjener hudleger/hudpleier?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst til å bli hudlege/hudpleiespesialist, jeg vet ikke helt hva det kalles. En som ser på huden din, forteller deg hvilken hudtype du har, hvilke produkter du bør bruke og fikser huden din litt. Men da jeg snakket med mamma å pappa om det sa de at det ikke er lurt å satse på det som et yrke men heller som noe jeg gjør ved siden av det jeg egentlig jobber med siden man ikke tjener så godt på det. Er det sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

og takk for ditt spørsmål! Det er en forskjell på yrkene du har nevnt. 

En hudpleier behandler hud og kropp, og forebygger hudproblemer. De gir pleie, farger vipper og bryn, gi manikyr og pedikyr osv. For å bli hudpleier må du velge utdanningsprogrammet Helse- og oppvekstfag på videregående, og Hudpleierlinjen i Vg2 og Vg3. Gjennsnittslønnen til en hudpleier var 338 400 kr i 2016. Du kan lese mer om yrket og utdanningen her. 

Hudleger behandler sykdommer i hud, slimhinner, hår, negler og seksuelt overførbare sykdommer. For å bli hudlege, må du først utdanne deg lege og videre ta en spesialisering i hud- og veneriske sykdommer. Du trenger generell studiekompetanse for å komme inn på studiet, og må derfor velge et studieforbedrende utdanningsprogram på videregående skole. Det er også mulig å ta yrkesfag, og ta et år med påbygg for å få generell studiekompetanse. Du kan lese mer utdanningen og yrket her. Gjennomsnittslønnen til en lege var 807 600 kr i 2016. 

Det er vanskelig for meg å si hva du burde velge, og om du burde skaffe seg en jobb ved siden av. Begge yrkene gir deg lønn som er til å leve av. Mitt beste tips til deg er å tenke over det, og hva du helst vil gjøre og ta beslutningen når du nærmer deg videregående. Et smart valg kan være å gå Hudpleier på videregående, også ta et år med påbygg. Da vil du både være hudpleier og ha generell studiekompetanse. Det gir deg mulighet til å studere på  universitet- og høgskolenivå. Du trenger ikke å velge om du skal ta påbyggsåret før du går i Vg2. På vilbli.no kan du lese mer om utdanningsprogrammet på videregående. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med rådgiver på skolen. Han eller hun kan hjelpe deg videre i prosessen og gi deg mer informasjon. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb