Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få nok poeng til å komme inn på sykepleie?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er inne til førstegangstjeneste i Kystvakten og har planlagt og søke sjukepleiaren for å bli redningsmann. Har snakt med 330 Skvaderonen osv. Men er usikker på om eg kommer innpå sjukepleien, har ca 4 i snitt no med alderpoeng og førstegangstjeneste, men ser snitte bare blir høgare og høgare. Holder på å ta opp norsk eksmanen i hovedmål, sidemål og munntlig for å få litt bedre snitt. Men det eg lurer på er om eg har mulighet å komme inn på eit studie som har 4,3 feks viss eg har 4 i snitt? Og ka kan eg gjer for å få bedre snitt? 1 årig skule, osv? Trenge hjelp & tips for å få bedre snitt for å komme innpå sjukepleien!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Aller først - du virker veldig motivert og klar for å komme inn på sykepleie! Det er veldig bra. Og da kommer du til få det til etterhvert også, med de riktige grepene.

Det er vanskelig for oss å vite konkret om du kan komme inn eller ikke. Snittet for å komme inn varierer fra år til år og fra skole til skole. Men vi vet at det uansett er verdt å søke - det hender at man kommer inn med lavere snitt. Hvis man ikke kommer inn på førsteinntaket, får man tilbud om å stå på venteliste. Hvis elever trekker seg av ulike årsaker, blir ventelistene tilbudt plass. Så det er verdt å søke, når du er såpass nærme å komme inn. 

Av alderspoeng og tilleggspoeng, så kan du maksimalt få 2 tilleggspoeng, så med førstegangstjenesten har du makset ut tilleggspoengene. Men du får 2 alderspoeng til for hvert år, opp til 8 poeng totalt. Så der har du flere poeng å hente etterhvert. 

Ellers så kan det jo hjelpe å ta opp de fagene du nevner! Hvis du har tid og overskudd kan det være veldig lurt å gjøre dette. Du søker med ordinært vitnemål allerede, som du skriver, og da har du muligheten til å forbedre det. Du kan ta det som privatist og lese alene, eller du kan ta det som privatist med betalt undervisning hos en av privatskolene. Dette er dyrt, men kan være verdt det. 

Du er i hvert fall veldig nærme å komme inn. Hvis du ser på utdanning.no sin studievelger, kan du se hvilke studier du er forventet å komme inn på med ditt snitt. Da kan du også regne på karakterkalkulatoren, og se hva som skjer hvis du får tilleggspoeng/forbedret karakter. Dette er et nyttig verktøy.

Ellers anbefaler vi å kontakte lærestedet du er interessert i, og spørre dem om hva de tror sjansene dine er, og hvilken erfaring de har med venteliste og avlyste plasser. 

Du kommer til å få til dette på sikt - det handler bare om hva som kommer først og gangen i det hele. 

Lykke til! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning