Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ta påbygg før eller etter læretiden?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går første året på vgs, helse. Til vg2 har jeg tenkt å ta helsefagarbeider. Så må jeg bli lærling i 2 år. Bare så det er sagt, jeg skal videreutdanne meg til barsel og barnepleie. Jeg tenkte å ta påbygg, da dette kan være smart med tanke på om jeg vil gå på høyskole senere i livet, mange muligheter. Mitt spm er da, er det smartest å gå lærling først også påbygg, eller omvendt? Hvis jeg tar alt med en gang kan det bli mye på en gang. Hvis det er sagt noe feil her ifh til rekkefølge o.l, må dere gjerne rette opp. Takk:-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende og fine planer du har. Dette kommer til å bli noen bra år :)

Det er veldig bra du spør om dette, for det er lurt å holde tunga litt rett i munnen når man skal velge. 

Aller først er vi enige i at det høres mye ut å skulle ta alt på en gang. Det er det de færreste som hadde klart, og det er vanskelig å ikke la det gå utover innsats og karakterer generelt. 

For å ha muligheten til å studere på høyskole og universitet, må du ha generell studiekompetanse, og det får du av påbygg, som du ganske riktig skriver. Dette er en glimrende mulighet, som alltid ligger der for deg som har valgt yrkesfag. Hvis du tar læretiden og fagbrevet først, har du rett og krav til å ta påbygg når som helst senere i livet. Dette er veldig fint å vite.

Så over til det konkrete spørsmålet ditt. Det er lett å ta påbygg etter fagbrev - men ikke like lett å ta fagbrev etter påbygg. Dette er fordi du har det som heter Ungdomsrett til å gå på skolen. Der har du rett til ett års påbygging til generell studiekompetanse, enten etter årene i skole eller etter at du har fullført og bestått og fått yrkeskompetanse (med eller uten fag-/svennebrev). 

Men når du fullfører påbygg, har du brukt opp ungdomsretten din. Da er det fremdeles mulig å søke seg lærlingplass, men det kan være vanskeligere.

Grunnen er at bedriftene får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett enn for en med. Det kan gjøre det mer vanskelig å skaffe seg læreplass etter å ha gått vg3 påbygging enn rett etter vg2.
 
Men det hender det går fint å bli lærling likevel - her bør du snakke med rådgiver på skolen din og fagopplæringskontoret ditt for å se hva som er mulig i ditt tilfelle. Du kan også kontakte Inntakskontoret i fylke ditt og høre med dem :)
 
Så det enkleste i systemet er kanskje å gå læretiden først. Hvis du VET at du ikke er så interessert i yrket, kan det være lurt å ta påbygg med en gang. 
 
Dette finner du ut av! Vi anbefaler at du snakker med rådgiver og lærer, så får du gode innspill :)
 
Lykke til, vi heier på deg!
 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning