Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte programfag midt i skoleåret?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Nå har eg gått fyrste termin 3 klasse på studie spesialisering og eg angrer veldig på både mine valgfag i 2 og 3 klasse. Eg har valgt s1 og s2 matte som eg er heit elendig i. Eg har hatt teknologi og forskningslære 1 og 2 som og går til helvete. Så eg lurer egentlig på om det går ann og fjerne disse faga, slik at ei ikkje havner på vitnemålet? Also eg bytter dei ut med ikkje real fag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Aller først må du snakke med rådgiver på skolen din. Det er skolen som bestemmer om man kan bytte programfag, eller om det er så sent at det er vanskelig å få tatt de nye fagene. 

Hvis det ikke går an å bytte, har du en mulighet til å ta nye fag som privatist ved siden av skolegangen din. Hvis du tar nye fag i løpet av tiden du går på videregående, kan disse komme med på vitnemålet - og du beholder førstegangsvitnemålet ditt. 

Det er likevel viktig at du klarerer alt dette med rådgiver på skolen din så snart som mulig.

Det er også veldig fint at du ser at du ikke trives med disse fagene, og har lyst til å gjøre noe med det. Det er bra :)

Snakk med rådgiver! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning