Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta PPU?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har planer om å begynne å studere til lærer til høsten, og ønsker da å ta fag og så PPU. Nye opptakskrav på PPU fra 2019 er " en mastergrad som inneholder minst ett relevant fag som gir kompetanse til å undervise, jf. forskrift 23. juni 2006 nr 724 til opplæringsloven kapittel 14". Betyr det at jeg måbta mastergrad i ett fag, f.eks religion eller norsk?? Jeg har lyst til å ta bachelor i sosiologi på universitetet i Agder ( med fordypning i norsk 2. året). Fjerde år har jeg lyst til å ta årsstudium i religion, og femte året årsstudium i historie. Men får jeg master da? Eller må jeg etter bachelorgraden ta master i sosiologi? Da blir jo undervisningsfeltet mitt veldig snevert? Det samme er det jo hvis jeg velger master i norsk eller religion? Kan en mastergrad bestå av flere fag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du vil bli lærer!

Du har rett i at Kunnskapsdepartementet har besluttet å sette et krav om mastergrad for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) fra og med studieåret 2019-2020. Et masterstudium er en toårig utdanning som bygger videre på en bachelorgrad, det å ta to årsenheter etter en bachelor er ikke det samme som master. Det kommende kravet om mastergrad vil ikke gjelde for yrkesfag, eller for kunst- eller idrettsfag. PPU kvalifiserer for å undervise fra 5 trinn og oppover, men innhold og opptakskrav til årsenheten varierer noe. Sjekk gjerne hva slags opptakskrav de har på det eller de studiestedene du vurderer.

Det har kommet flere lektorutdanninger de senere årene, det er femårige integrerte masterstudier. Fra opptaket 2017 blir også grunnskolelærerutdanningene gjort om fra fireårige utdanninger til integrerte femårige masterstudier. Fordelen med dem er at du får en sammensetning som gir undervisningskompetanse i flere fag, du får en masterfordypning i ett av dem og pedagogikken er integrert i utdanningen.

Det er spesielle opptakskrav til utdanningen for mange av utdanningene for å bli lærer. I tillegg til at du må ha generell studiekompetanse må du ha minst 35 skolepoeng, minst karakteren 3 i snitt i norsk og minst karakteren 4 i snitt i P-matte (kravkode LÆRMA4).

Håper det var til hjelp. Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning