Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta programfagene på yrkesfag som privatist?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, for å kunne søke meg inn på universitet etter påbygg er jeg nødt til å ha et gyldig vg2 år. jeg har et som ikke er fullført ettersom jeg droppet ut og gjorde kun fellesfagene og ikke yrkesfagene. er det da mulig å ta de fagene som privatist og etter fullført eksamen søke meg videre til høyere utdanning? ble litt usikker ettersom jeg ikke har noen karakterer i det yrkesfaget fra før av, og som privatist får man kun eksamens karakter og ikke noe annet. takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestemt deg for å fullføre studiekompetansen din!

For å få et vitnemål som består av vg1 og vg2 på et yrkesfaglig utdanningsprogram pluss vg3 påbygging, må du fullføre og bestå alle avsluttende fag fra alle tre årene (linken viser et løp på Helse- og oppvekstfag, som eksempel).

Du har rett i at du trenger programfagene fra vg2, det er fullt mulig å ta dem som privatist. Som privatist må du opp til eksamen i hvert enkelt av programfagene, dette er ofte skriftlig eksamen, og i tillegg må du opp til en tverrfaglig eksamen, som er praktisk.

Du må også ha faget Prosjekt til fordypning (PTF). Dette faget har skiftet navn til Yrkesfaglig fordypning (YFF). Timetallet er det samme som før, det er det som er viktigst for deg.

For å dekke timetallet i PTF/YFF fra vg2 kan privatister enten dokumentere 316 timer praksis i et relevant lærefag i Vg3, eller ta eksamen i et antall relevante fag som dekker timetallet for PTF/YFF, f.eks. to programfag fra Studiespesialisering.

Fra og med det året du fyller 23 år kan det også være aktuelt å oppnå generell studiekompetanse på bakgrunn av 23/5-regelen. Da trenger du ikke å ta programfagene, men du må kunne dokumenter skole/jobb/annen aktivitet. Du kan lese mer om det ved å følge linken.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning