Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere Japansk på universitetet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har tenkt litt på universitet. Er veldig interessert i Japansk, og lurer på om jeg kan ta bachelor grad i det? Evt, om jeg kan studere i Japan? Og kommer jeg til å få noe nytte av bachelor graden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så kult at du er interessert i dette.

Ja, det fins bachelorgrad i japansk. I Norge fins det to stykker, en på Universitetet i Oslo og en på Universitetet i Bergen. I Oslo har de et obligatorisk semester du studerer i Japan, pluss flere frivillige semestre. I Bergen har de to semestre i Japan. Så dette kan være en spennende bonus.

Språkutdanninger er generelt veldig spennende, og det er nok disse også. Japan har i tillegg en så utrolig rik kultur - så hvis du er interessert i dette, er det gode sjanser for at du vil trives. 

Det går også an å studere i Japan. Enten etter at du har lært japansk i Norge, eller i Japan med en gang, da med engelsk undervisning. Du kan lese mer om dette hos ANSAs sider om studier i Japan.

Du spør om du vil få nytte av bachelorgraden, og dette må man svare på litt for seg. Denne type utdanning, i likhet med veldig mange andre, gir deg ikke en konkret og fastsatt jobb etterpå. Det er noe annet å studere til å bli lege eller advokat - da vet du liksom hvilke jobber du skal søke på. Studerer du Japansk, eller en annen høyere utdanning som ikke er yrkesrettet, kan du finne en relevant jobb (oversetter/tolk f.eks), men det er gode sjanser for at du heller bruker kompetansen din et annet sted, eller ender med å jobbe med noe som ikke er direkte relevant.

Det som teller og som man uansett har nytte av, er at man har fullført en høyere utdanning. Det krever mye å gjøre det, og det beviser for arbeidsgivere at du er dyktig, kreativ og kompetent. Så du vil ha mye bedre jobbsjanser etter en sånn utdanning enn før. Mange (jeg som skriver dette inkludert) har en sånn generell utdanning i bunn, og har funnet frem i arbeidslivet litt sånn av oss selv etterpå.

Det vil selvsagt være nyttig for alt som har med Japan å gjøre - om du vil jobbe der, jobbe med noe japansk i Norge, alt sånt. Og det vil være nyttig å ta en utdanning generelt. Du går ikke direkte inn i et yrke, slik som en sykepleier f.eks gjør, det er det viktigste å vite. For mange så er en generell utdanning likevel det helt riktige valget.

Uansett - vi anbefaler at du titter på studiene vi linket til, og snakker med ANSA. Ta gjerne også kontakt med lærestedene og spør dem om utdanningen - det svarer de gjerne på.

Lykke til med utdanningen din, og med Japan-interessen din!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning