Hopp til hovedinnholdet

Hva er y-veien?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

heisann! jeg lurte på hvordan er y-veien for eks: jeg er lærling i første året. hvordan er med y veien når i læretiden kan man ta det som heter y-veien og hva er krave med denne veien mvh elev i videregående skole

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du gjør research på utdanning!

Først må du fullføre læretiden din slik at du får yrkeskompetanse. Etter at du har tatt fagbrev kan du bygge på med mer utdanning, hvis du vil.

Med fagbrev blir du kvalifisert for en del utdanninger på fagskole, eller du kan søke y-veien på enkelte utdanninger. Y-veien betyr å søke på en utdanning på høgskole/universitet på bakgrunn av et fagbrev istedenfor på bakgrunn av studiekompetanse. Fagbrevet må være relevant for utdanningen, f.eks. kan en elektriker søke på en utdanning for å bli elektroingeniør.

Hvis du ønsker å studere noe helt annet på høgskole/universitet enn det du er kvalifisert for med fagbrev kan du ta vg4 påbygging for å få generell studiekompetanse.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning