Hopp til hovedinnholdet

Hvor stressende er R1? Jeg skulle ha valgt realfag.

Jente 16 år
 

Spørsmål

På en skala fra 1-10 hvor stressende blir det å velge R1-matte etter 1P? Jeg vil bli ingeniør eller astronom eller geolog (eller arkitekt) men det kunne ikke jeg vite for et år siden. Jeg har 5 i p-matte uten å jobbe noe særlig mye. Hvilke programfag burde man ha for de yrkene jeg nevnte? Angrer kjempemye på at jeg valgt t-matte. Det kan hende jeg begynner på vg1 studiespesialisering (går media)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du er nok ikke alene om å være usikker eller kanskje angre. Men dette går nok bra! Du har mange muligheter til å rette opp eller fylle på med fag.

Det er litt vanskelig for oss å si på en skala hvor vanskelig R1 er. Men du har jo klart deg veldig fint på 1P, så du har nok gode forutsetninger. Vårt tips er å spørre faglæreren din i matematikk som kjenner deg litt bedre - si at du har lyst til å ta R1, og spør om hvordan han/hun vurderer nivået og mulighetene dine :)

Over til hva du trenger av programfag for yrkene:

Ingeniør 

I tillegg til studiekompetanse kreves det realfagskombinasjoner. Disse kan variere fra studiested til studiested. Du kan lese oversikten over utdanningene her på utdanning.no og se hva som kreves på de forskjellige. Om man mangler dette kan man ta forkurs for ingeniører, eller benytte seg av Y-veien dersom man har yrkesfaglig kompetanse.

Astronom 

Det er ikke en egen astronom-bachelor. Det vanlige er å studere enten matematikk eller fysikk først, før man kan begynne på master i astronomi. For både å studere matematikk og fysikk, gjelder som regel disse kravene:

-generell studiekompetanse ( GENS)
-matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
-toårig fordypning på videregående i ett av disse realfagene:

    -realfagsmatematikk (R1 og R2)
    -kjemi
    -fysikk
    -biologi
    -geofag
    -informasjonsteknologi
    -teknologi og forskningslære

Geologi

Geologi har samme realfagskrav som matematikk og fysikk, beskrevet over.

Arkitekt

Masterstudiet på NTNU i Trondheim krever R1+R2+Fysikk 1. Andre studier krever bare generell studiekompetanse, eventuelt sammen med opptaksprøver.

Det er ikke for sent å få de fagene du vil! Enten kan du bytte, som du har snakket om, eller kanskje ta dem som privatist. Hvis du gjør det i løpet av skoletiden nå, får du fortsatt førstegangsvitnemål.

Lykke til, dette ordner seg :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning