Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta barne-og ungdomsarbeider som privatist/etterutdanning?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på snart 20 år som har fullført studiespesialisering. Jeg er nå inne i et fri år pga usikker het om veien videre. men har kommet frem til at jeg ønsker å arbeide med barn og ungdommer har stusset på barnehagelærer eller førskole lærer, men er desverre ikke den ledertypen som trengs i disse yrkene, dermed har jeg konkludert med at jeg ønsker å bli barne og ungdomsarbeider. men har jo valg feil studieretning for dette. er det mulig å ta en etterutdanning eller eventuelt fag som privatist som gjør at jeg kan gå ut som lærling innenfor dette yrket?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er godt spørsmål.

Det er jo en god nyhet at du har lyst til å jobbe med barn og ungdom - dette er fantastiske og meningsfylte jobber for de som passer til det. 

Og du er heller ikke alene om å finne ut litt i "ettertid" hva man har lyst til. Med studiespesialisering så har du jo mange muligheter åpne hva gjelder videre studier - og så er det litt mer komplisert hvis du vil ta et yrkesfaglig løp. Men det er muligheter, så vi skal svare litt på flere ting.

Aller først, så er det jo mange som jobber i barnehage/barneskole/SFO uten formell utdanning. Dette er kjempefine jobber for mange unge å ha, og det vil være veldig mulig for deg å få en sånn jobb nå. Hvis man vil gjøre det til en langsiktig karrierevei, er det ingen tvil om at det er fint å ha en utdanning likevel - du vil kunne få bedre lønn, og kanskje andre arbeidsoppgaver. 

Du skriver at du ikke er "ledertypen som trengs" som barnehagelærer eller førskolelærer - dette vet du jo mye bedre enn oss, men vi vil bare innskyte at det ikke nødvendigvis er "leder med stor l" som trengs i disse yrkene! Det var en periode hvor særlig skoleutdanningene reklamerte hardt med "har du en leder i deg?" - men dette var mye en strategi for å få flere til å søke på lærerutdanning enn de som allerede gjorde det. Selv om det er lederskap i disse yrkene, trenger du ikke å være en klassisk ledertype - det holder lenge at du er empatisk, observant, interessert og bevisst på din omsorgsrolle. Vi ville bare ha dette sagt - dette vet du best selv.

Du kan altså fint søke deg inn til en av disse jobbene allerede nå. For en langsiktig karrierevei, er det fint med en utdanning. Du har brukt opp ungdomsretten din, så du kan ikke uten videre bare begynne på Vg1 Barne-og ungdomsfag. Men det fins et par muligheter, som ligner på de du nevnte selv.

Det finnes noe som heter Lærekandidat, og Praksiskandidat. Som lærekandidat gjør du en opplæringsavtale med en bedrift (barnehage) med opplæringsmål mens du jobber der. Dette gir deg til slutt grunnkompetanse, som kan bygges videre til yrkeskompetanse. Praksiskandidat er en som allerede har relevant praksis, og tar yrkesfaget som privatist. Dette kan du bli hvis du allerede har jobbet flere år i barnehagen, tar teoriprøven for praksiskandidater, og så går opp til fag/svenneprøven.

For begge disse mulighetene, må du kontakte fagopplæringskontoret i ditt fylke. De kan svare på hva som er mulig og best i ditt tilfelle, og hvordan du går frem.

Så det er altså muligheter. Vi tenker at det kan være lurt å sortere tankene i hodet. 1) Du kan jobbe allerede nå i barnehage/barneskole. 2) Det finnes muligheter på sikt for å få yrkeskompetanse 3) Med studiespes har du store muligheter for annen relevant utdanning i feltet. Både barnehagelærer, som du har nevnt, men også fag som spesialpedagogikk. Dette er det verdt å titte litt på.

Det er alt i alt mange muligheter for deg til å få jobbe med barn og unge, og det handler mest om hva som er riktigst for deg, og hva som er mest interessant i det lange løp.

Vi anbefaler en prat med fagopplæringskontoret - og vi anbefaler også at du tar kontakt lærestedene for barnehagelærer og grunnskolelærer og spør om de tror du vil trives selv om du ikke er en utpreget ledertype. Du kan også snakke med en interessant barnehage/barneskole og spørre dem om de har tips til deg, og hvilken utdanning de tror passer. 

Vi ønsker deg veldig lykke til, og tenker at det er en god nyhet at du er såpass interessert i dette. Da er det mange måter å kunne få det til på.

:)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning