Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta Vg3 over to år og få førstegangsvitnemål?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er på utveksling i USA nå. Noen av fagene her mye lettere enn hjemme og jeg vil derfor få litt problemer når jeg kommer hjem. Er det mulig å ta mitt tredje år på videregående over 2 år og fortsatt få førstegangsvitnemål?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. 

I utgangspunktet så gjelder førstegangsvitnemål kun om du tar det på "normal tid", altså tre år. Det er i alle tilfeller skolen din som utsteder vitnemålet som bestemmer om det er førstegangsvitnemål eller ikke. 

Så svaret er at normalt sett så vil ikke dette gå, og for å få førstegangsvitnemål må du ta det innenfor normal tid når du kommer hjem.

Vi anbefaler deg likevel å kontakte skolen din nå. Du kan fortelle at du er bekymret for overgangen mellom fagene dine nå og fagene dine når du kommer hjem, og spørre hva de tenker at du kan gjøre. Det er bare bra at du er interessert i å klare fagene så bra som mulig. Så det er en god idé å snakke med dem om de ulike mulighetene dine.

Vi håper at dette kommer til å gå mye bedre enn du kanskje er redd for, men syns fortsatt det er bra at du er "føre var". Vi anbefaler at du snakker med skolen din om hvordan du kan forberede deg på Vg3 på best mulig måte.

Lykke til, og håper du får en fin avslutning på utvekslingen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning