Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på vitnemål og generell studiekompetanse?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer paa, hva er forskjellen mellom generell studiekompetanse og vitnemaal?. fikk vite at etter 2 aars yrkesfag pluss 1 aar studiespesialisering da faar man generell studiekompetanse, saann man kan soke hoyere utdanning. men faar man vitnemaal ogsaa? hvis man fullforer 3 aar vgs?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få vitnemål i videregående opplæring må en elev ha fullført og bestått et treårig løp som gir enten yrkeskompetanse, det vil si at man er utdannet til å utøve et yrke, eller generell studiekompetanse, som kvalifiserer for å søke høyere utdanning. 

Hvis du går vg1 og vg2 på et yrkesfaglig utdanningsprogram og deretter vg3 påbygging får du et vitnemål med generell studiekompetanse. Du får ikke yrkeskompetanse.

Hvis du velger å ta yrkeskompetanse, enten som lærling eller med vg3 i skole, vil du få rett til å ta vg4 påbygging etterpå. Da får du både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse.

Håper det var oppklarende, lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning