Hopp til hovedinnholdet

Lånekassen og bokontroll.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er blitt tatt ut i bokontrollen for å bevise Lånekassen om at jeg har bodd borte fra foreldrene mine under studiene. Jeg bor nå sammen med kjæresten min i en SiO-bolig, og ble ført opp som hans samboer da vi søkte om leilighet for to og et halvt år siden. Jeg har ingen leiekontrakt i mitt navn, og leste nettopp en artikkel om at SiO ikke bryr seg om samboeren til deres leietager. Jeg trenger nemlig bekreftelse fra utleier som sier at jeg bor her, og er svært bekymret for at SiO ikke vil hjelpe meg. Jeg har bodd her all den tiden Lånekassen har bedt meg om å dokumentere, og har ikke gjort noe galt. Hva gjør jeg om SiO ikke vil gi meg noen bekreftelse? Har allerede spurt Lånekassen om hva jeg skal gjøre, men fikk bare beskjed om å få dokumentasjon fra utleier.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først av alt så bør du snakke med studentsamskipnaden så fort som mulig. Det er de som avgjør om de kan dokumentere bostedet ditt. Det er best å sjekke slike ting selv, selv om du har lest noe annet et sted. Det virker naturlig å tro at det bør være mulig å skaffe en bekreftelse dersom du er oppført som samboer, men det bør du som sagt snakke med SiO om.

Dersom du ikke kan skaffe dokumentasjon i fra SiO, så er det lurt å ta kontakt med Lånekassen så raskt som mulig. Kanskje er det noe annet som kan dokumentere bostituasjonen din?

Dersom du ikke kan dokumentere hvor du har bodd, så vil Lånekassen vurdere om de skal gjøre et missligholdsvedtak. I verste fall kommer Lånekassen frem til at du mest sannsynlig har vært hjemmeboer, så kan stipend bli gjort om til lån, og du kan bli nektet mer støtte fremover.

Men dette er som sagt i verste fall. Det er ingen grunn til å gi opp før du har snakket med SiO og Lånekassen.


Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning