Hopp til hovedinnholdet

karaktersnitt høyere utdanning

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei hvis jeg skal da høgskole deles det meste 3 åre(påbyggen) eller fra først åre og andre åre når jeg skal konkurere å komme in.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål!

Det kan være litt vrient å finne ut av hva som teller, men alle årene på VGS er like viktige for selve snittet ditt.

Når du søker studier ved offentlige høgskoler og universiteter gjennom Samordna opptak, er det karakterene du har på vitnemålet fra videregående skole som teller. I tillegg til karakterene kan du få tilleggspoeng for både realfag, alder, tidligere fullført utdanning eller folkehøgskole, samt for fullført militærtjeneste/siviltjeneste. Ved opptak til enkelte studier gis det i tillegg kjønnspoeng. Du kan lese mer om poengberegning og opptakskrav på Samordna opptak sine nettsider, www.samordnaopptak.no.

Noen utdanninger har egne tilleggskrav. Eksempler på dette kan være opptaksprøver, auditions, intervju, forpraksis eller liknende. Dette gjelder for eksempel ved skoler som Norges Musikkhøgskole, Politihøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo og Bergen og så videre.

Les også : Hva teller for karakteren?

Hvor mange poeng man må ha for å komme inn på bestemte studier, varierer fra år til år og fra lærested til lærested. Noen studier er svært populære hvert år, og krever derfor høy poengsum for å komme inn. Eksempler på dette er legestudiet, veterinærutdanningen og psykologstudiet. Når du søker er det uansett viktig at du fører opp samme utdanning ved flere høgskoler/universitet. Selv om du ikke kommer inn på skolen du har som førsteprioritet, har du kanskje nok poeng til å komme inn på samme utdanning ved en annen skole? For noen utdanninger er det ofte litt enklere å komme inn ved høgskoler på mindre steder i Norge, enn i de store byene.

På Samordna opptak sine nettsider finner du en oversikt over tidligere poenggrenser.

Slik beregnes poengene når du skal søke høyere utdanning ved universitet/høgskoler:

 

  • Karakterpoeng : Legg sammen ALLE tallkarakterene dine på vitnemålet (også eksamenskarakterer). Tallet du får dividerer/deler du på antallet karakterer (altså: du finner gjennomsnittet). Deretter multipliserer/ganger du dette tallet med 10.

   For søkere i kvoten for førstegangsvitnemål, er det kun karakterpoeng og realfagspoeng/språkpoeng, samt eventuelle poeng for opptaksprøver eller kjønn som telles med. Den totale poengsummen man får kalles skolepoeng.

    

  • Andre tillegspoeng man kan få tilleggspoeng for eksempelvis fullført militær-/siviltjeneste, utdanning, samt alderspoeng.

 

 

 

Alderspoeng:

Fra og med det året man fyller 20 år, gis det 2 poeng for hvert år, maksimalt 8 poeng for fire år.

 

 Utdanning/folkehøgskole:

      Maksimalt 2 poeng gis for enten:

 • fullført 60 studiepoeng (20 vekttall) ved universitet eller høyskole

  eller

 • ett bestått år på norsk folkehøgskole med godkjent dokumentasjon

  eller

 • fullført militær- eller sivil førstegangstjeneste

 

For søkere i ordinær kvote teller både karakterpoeng, realfagspoeng/språkpoeng og alle andre tilleggspoeng med. Den totale poengsummen kalles konkurransepoeng.

Hvis du forsatt lurer på noe anbefaler jeg deg å gå til din rådgiver, ellers er du mer en velkommen til å stille oss nye spørsmål! Ha en flott dag
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning