Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta studiekompetanse på ett år?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Droppet ut av videregående når jeg var 16 og jeg angrer mye på det. Jeg lurte bare på om jeg kan ta alle de 3 årene på videregående som privatist (på ett år)? Jeg er motivert til å gjøre det jeg kan for å bli fort ferdig. Viss 3 år ikke går, så har jeg vertfall lyst å ta 2 år på ett år. Og om det hadde gått, kunne jeg tatt alle fag utenom matte som privatist, og evt dra på skole for å ta matte? Trenger litt veiledning der vertfall, er ikke helt sikker på hvor mye veiledning man får når man tar fag som privatist. Jeg får gode karakterer i alle fag utenom matte som jeg sliter mye med. Håper jeg på noen måte kan bruke mindre tid på videregående siden jeg har lyst å begynne på universitet og studere noe som jeg virkelig brenner for.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestemt deg for at tiden er moden for å ta en utdanning!

Det er flere måter å oppnå generell studiekompetanse på, vitnemål etter tre år på videregående skole er ett av dem. Det er ikke realistisk å klare et vitnemål på bare ett år.

Da er det kanskje mer aktuelt for deg å ta generell studiekompetanse etter 23/5-regelen. Du kan søke på høyere utdanning fra og med det året du fyller 23 år, hvis du har bestått de seks studiekompetansefagene og i tillegg kan dokumentere 5 års skole/jobb/praksis. Det er færre fag å ta hvis du tar studiekompetanse på denne måten, noen velger å ta det på fulltid på ett år. Du kan lese mer om 23/5-regelen ved å følge linkene til hjemmesiden til Samordna opptak.

Hvis du ikke har gått på videregående skole siden du var 16 år anbefaler vi at du tar kontakt med Oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt, for å finne ut om du fremdeles har ungdomsrett, eventuelt om du har voksenrett. Der kan du få svar på om det finnes gratis offentlig opplæringstilbud i hjemfylket ditt, som er aktuelle for deg. Du kan også eventuelt kontakte inntakskontoret i hjemfylket ditt.

Som privatist får du ingen opplæring, du melder deg opp til eksamen og forbereder deg helt på egen hånd. Det er mulig å kjøpe opplæring i enkeltfag gjennom private tilbud.

Håper det var oppklarende.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning