Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå vg2 på nytt?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg går 2. året på studiespesialisering og har valgfagene Psykologi 1, Sosiologi 1 og Markedsføring 1. Jeg har begynt å tenke på hvilke yrker som er aktuelle for meg, og det som har kommet opp er utdanninger som krever realfagskompetanse - noe jeg ikke har. Å ta opp fag som privatist er uaktuelt. Jeg vil altså gå 2. på nytt med ny retning (realfaglig retning) men jeg vil ikke droppe ut av skolen. HVA GJØR JEG? Jeg sitter med disse spørsmålene: 1. MÅ jeg droppe ut for å ta 2. året på nytt? 2. Hvis ikke jeg må droppe ut, må jeg evt stryke i ett eller flere fag? Og kan disse fagene være norsk, gym og/eller historie (som ikke er avgjørende før 3. klasse) 3. Vil de avsluttende fagene for dette VG2 stå på vitnemålet? (I mitt tilfelle: psykologi, sosiologi og markedsføring) 4. Søker jeg med førstegangsvitnemål selvom jeg bruker 4 år på å fullføre VGS?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst anbefaler vi at du fullfører alle fag dette året, fordi det er så langt ut i skoleåret at du uansett har brukt av opplæringsretten din i år. Du bruker av ungdomsretten selv om du stryker i ett eller flere fag. 

Du kan søke vg2 på nytt neste skoleår, for å kunne velge programfag fra realfag. Du søker gjennom vigo.no innen 1.mars. Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt hvis du går vg2 en gang til. Du har brukt opp opplæringsretten i de fagene du allerede har fullført, og de karakterene du har fra før vil bli stående.

Vær klar over at det å gå vg2 på Studiespesialisering på nytt ikke regnes som et omvalg, selv om du velger helt andre programfag. Det betyr at du vil bruke opp dine tre år med ungdomsrett på å gå vg2 to ganger og vil derfor ikke ha rett til inntak på vg3. Du kan få plass på vg3 selv om du ikke har rett, men du vil få et ordinært vitnemål, ikke førstegangsvitnemål, når du er ferdig.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen om det du grubler på, og for å få hjelp til å legge en god plan. Kanskje finnes det andre løsninger, som du ikke har tenkt på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning