Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva er forskjellen på høgskole og universitet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva forskjellen på høyskole og universitet er. Jeg har tenkt å utdanne meg til siviløkonom, og ser at både høyskoler og universiteter tilbyr bachelor og master økonomi og administrasjon. Dette er veldig forvirrende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager så sent svar! Vi skjønner godt at dette kan være forvirrende.

Tradisjonelt var det nok større forskjeller på høgskoler og universitet tidligere. I enkelte fag og retninger så begynner disse to mer og mer å ligne på hverandre - så det er ikke så rart at du lurer.

Tradisjonelt kan man si at det er noen ganske klare forskjeller - høgskolen er gjerne mer "yrkesrettet" og utdanner f.eks lærere og barnevernspedagoger. Undervisningen i høgskolen er ofte også tettere og med "klasser". Mange studier har også praksisperiode som en del av studiet. Universitetet, på den andre side, har ofte vært "løsere" i forhold til obligatorisk oppmøte, gjerne større forelesninger og friere struktur, og har mange fag hvor man ikke utdanner seg til et spesielt yrke. 

Disse forskjellene finnes fremdeles. Men - det er blitt mange fag som nå tilbys på både høgskoler og universiteter. Det er ikke nødvendigvis så stor forskjell i hvordan disse fagene blir undervist i - så en bachelor i økonomi på høgskolen vil ikke nødvendigvis se så veldig annerledes ut enn på universitetet.

Akkurat tittelen siviløkonom er det litt mer komplisert med - dette var en tittel før, som man bare kunne få hvis man tok en 5 år lang masterutdanning innen økonomi og administrasjon. Så ble det ikke lov å hete siviløkonom lenger - før det i 2016 ble lov til å føre på "Siviløkonom" etter tittelen på en master i økonomi/administrasjon. 

Nå vil vi likevel si at siviløkonom-tittelen ikke er det viktigste, og at dette har blitt noe "utvannet" de senere årene. Hvis du leter etter et godt studium, så er det viktigste nok å finne en fagretning som er spennende for deg, og på en skole/universitet som har godt rykte og virker interessant. En av disse skolene med godt rykte, er BI - den er for eksempel verdt å sjekke ut. Her er siviløkonomutdanningen deres.

Ellers bør du lese her på utdanning.no om siviløkonom - der kan du se mye.

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

tavle utdanning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Velje høgskule eller universitet?

studiemateriell (colourbox.com)

Det er mange likskapar og nokre skilnader mellom universitet og høgskule. Hovudskilnaden er kanskje kva slags type utdanning du finn på dei ulike institusjonane.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag