Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et årsstudium i utlandet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, kan jeg ta et årsstudium i utlandet? jeg skal på folkehøgskole etter VGS, og har tenkt meg til NTNU etter det, men lurer på om jeg kan ta for eksempel et årsstudium i fransk i Frankrike? har utrolig lyst å bo der et år, men vil ikke bo der uten å ha noe å gjøre... går det an, eller bør jeg bare dra rett på NTNU og tenke på Frankrike senere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Og beklager sent svar.

Dette går an! Det kan være en veldig god erfaring å være utenlands, så syns ikke du skal legge vekk denne tanken sånn med en gang.

I utlandet finnes det sjeldent årsstudier. Men du kan ta første året av en bachelorgrad og deretter hoppe av, eller kontakte aktuelle læresteder og spørre om du kan være enkeltemnestudent. For å få støtte av Lånekassen må du ta 30 studiepoeng (ECTS) per semester.

NORSKE AGENTER SOM TILBYR ÅRSSTUDIER/SEMESTRE I UTLANDET
Det finnes norske agenter som tilbyr årsstudier og semestre i utlandet. Aktørene under er støttet av Lånekassen (og det finnes sikkert mange flere). Kulturakademiet tilbyr årsstudium i språk og kultur i Roma. Gateway College tilbyr et semester i Paris der du lærer fransk i kombinasjon med internasjonale relasjoner eller exphil og exfac. Kilroy Education gir deg muligheten til å ta delstudier i Storbritannia. Så dette er alternative muligheter.

Det er også vanlig å søke uavhengig av de nevnte organisasjonene, og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med ANSA for informasjon om nettopp dette. ANSA er eksperter på studier i utandet, og du kan ringe dem på 0 45 44. Der kan du få konkrete svar på dette med årstudium, og hvilke muligheter som finnes i f. eks. USA.

Ofte er det også mulig å utveksle i utlandet gjennom et norskt studiested. Hva du burde gjøre avhenger litt av hva du vil studere og hva du er interessert i. Men du kan ta kontakt med NTNU direkte og høre om mulighetene til å utveksle gjennom dem - da kan du kanskje dra ett år inne i graden din.

Sjekk ut denne nettsiden for å lese om forskjellene mellom utveksling via et norskt universitet/høgskole, gå direkte til den utenlandske skolen og pakkeløsninger fra kommersielle organisasjoner. Les også artiklene jeg legger ved under dette svaret

Så igjen, kontakt ANSA og de lærestedene i Norge som du er interessert - da vil du nok få svarene du leter etter :) 


Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Viktig å tenkje på for utanlandsstudentar

skilt land (colourbox.com)

Som alltid er det avgjerande for eit vellukka studieår at ein set seg godt inn i kva skulen tilbyr, kva rettar du har og kva kontraktvilkår som gjeld før du vel studiestad. I utlandet må ein òg ta høgde for kulturelle og lovmessige skilnadar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning