Hopp til hovedinnholdet

kan jeg søke vgs linjer i andre fylker enn mitt eget.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg må søke søke skole i et annet skoleområde enn mitt for de har ingen av linjene jeg har lyst å søke på i mitt skoleområde, men må jeg virkelig melde flytting til det nye skoleområde for å i det hele tatt få plass der eller kan jeg vente til jeg får svar på om jeg kommer inn på vgs der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du har tenkt på hva slags videregående skole du ønsker å gå!

Finnes ikke utdanningsprogrammet?
Dersom det er slik at fylket ikke tilbyr det utdanningsprogrammet du ønsker å gå på kan det hende fylket ditt kan hjelpe deg. Du kan sjekke om ditt lokale inntakskontor er villig til å "kjøpe" en skoleplass til deg i fylket du vil flytte til. Ring dem gjerne å spør. Hvis det utdanningsprogrammet du vil gå tilbys ved skoler i ditt nåværende fylke, er imidlertid dette vanskelig å få til. Fylkene er sjelden villige til å kjøpe skoleplasser hos andre fylker hvis de selv også tilbyr linjen ved én eller flere skoler. 

Finnes plassen?
Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil ha skoleplass på videregående i et annet fylke enn der du bor nå, må du melde flytting innen de frister som gjelder. Endelig frist for å melde flytting til folkeregisteret er 1. mars. En del fylker har imidlertid tidligere frist. Ta derfor kontakt med ditt lokale inntakskontor. Fortell om planene dine. Sjekk hvilke frister som gjelder. Reglene varierer som sagt litt fra fylke til fylke.

Flyttefristen går ut lenge før dette skoleåret er ferdig. Undersøk derfor om du kjenner noen i det fylket du skal flytte til. Spør om du kan få melde flytting til deres adresse i mellomtiden. Dette slik at du overholder fristen for flytting.

Dersom det er slik at ikke skolen din har det utdanningsprogrammet du ønsker å gå så kan det hende at de kan hjelpe deg på veien slik at det blir lettere for deg å søke deg inn i Oslo. Dette kan du også spørre om når du kontakter inntakskontoret.


NB! Folkeregisteret krever at man faktisk er bosatt på den adressen man oppgir til dem. Man kan altså få avslag på flyttemeldingen til en adresse man ikke er bosatt på. I så fall må man eventuelt prøve å klage på avgjørelsen, men det er ikke sikkert denne taes til følge. Man kan også spørre Inntakskontoret om de er villige til å gjøre noen unntak fra flytteregelen. Imidlertid er dette helt opp til inntakskontoret å vurdere, og ikke noe man har krav på.

Jeg legger ved et par aktuelle artikler som handler om å søke på skole i et annet fylke i tillegg til det å flytte i seg selv. Jeg tror disse artiklene kan være interessante for deg!

 
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning