Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta året om igjen hvis jeg får IV i et fag?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg går i 2 videregående skole og jeg lurte på om hva skjer om får IV i bare en fag. Må jeg da gå året om igjen da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

For å ha rett til inntak på vg2 må alle fag fra vg1 være fullført og bestått, inkludert eksamener. Hvis du får IV i et fag, må du ta faget som privatist.

Det er mulig å få inntak til Vg3 selv om du har en stryk, hvis skolen vurderer at du har faglig kapasitet til å klare det neste året. Du stiller imidlertid svakere når du skal konkurrere om plass, fordi du formelt ikke har noen rett til inntak.

Så det betyr ikke at du må ta hele året om igjen, men at du må ta det faget som privatist, og at det er opp til skolen å vurdere om du kan få plass på Vg3 videre. 

Det vil variere fra fylke til fylke hvordan dette gjennomføres i praksis, så ta kontakt med skolen din eller med inntakskontoret i hjemfylket ditt for få klarhet i hva som skjer i ditt tilfelle.

Hvis du er redd for at dette skal skje deg, er det veldig viktig at du snakker med faglæreren din underveis sånn at du får høre hva du må gjøre for å kunne få vurdert i faget, og hva som skjer videre. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning