Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg snakke med en rådgiver angående videre skolegang?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Finnes det en telefon eller e-post addresse (eller nettside osv) hvor jeg kan snakke med en rådgiver angående videre skolegang? Jeg har prøvd å få tak i rådgiveren på skolen, men hun er aldri der også når hun er her er hun alltid opptatt så hun snakker aldri med elevene. Lærerene klarer heller ikke svare på spørsmålene mine. Tusen takk på forhånd, jeg setter virkelig pris på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Enig at det ikke er så lett å få tak i rådgiver på skolene, men som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer om dine rettigheter her:

Opplæringslova § 9-2:

"Elevane har rett til nødvendig rådgiving om utdanning, yrkestilbod og yrkesval og om sosiale spørsmål. Departementet gir nærmare forskrifter."

Dette betyr at alle elever har rett til både utdannings-/yrkesrådgiving og sosialpedagogisk rådgiving. Du skal altså få tilbud om både hjelp og oppfølging hvis du har det vanskelig på skolen, men også god veiledning om dine fremtidige utdannings- og yrkesmuligheter. Rådgivingen kan være både individuell og gruppevis.

Det finnes det som heter fylkesvise karrièresentere, hvor alle over 19 kan få gratis karriereveiledning. Finnmark, Hedmark, Oslo og Sør-Trøndelag har foreløpig ikke slikt karrieresenter. Sjekk hos din lokale fylke. 

På de fleste universiteter og høyskoler fins det også karrieresentre, og disse er som regel veldig gode. Du må i prinsippet være student for å benytte tjenestene deres. Men det *går an* å ringe eller maile dem og spørre høflig om man kan komme innom likevel (men ikke regn med det). Du kan også spørre skolen du har går på om det er mulig å komme innom for rådgivning. (henviser til det jeg skrev over ang din rett til å snakke med en rådgiver )

Hvis du hadde bodd i Oslo, er det et gratis tilbud som heter UngInfo - de gir gratis og god karriereveiledning, og har kontor i Møllergata. De kan du komme innom om du skulle befinne deg i nærheten.

Hva gjelder utdanning i utlandet burde du ta kontakt med ANSA.no, og høre om de kan hjelpe deg å sortere tankene dine. 

Ellers anbefaler jeg deg å snakke med dine foreldre ang dette tema. Det skal ikke være slik at du ikke skal ha noen å rådføre deg med. 

Så, du har noen muligheter. Se an hva som passer deg best og ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du føler svaret ikke var til hjelp, vi er her for deg!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning