Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil studere farmasi, men mangler realfagene. Hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg får generell kompetanse fra VGS den sommeren. jeg er 21 år. jeg har lyst å søke på farmasiutdanning, men har ikke realfag kravene og heller ikke 1T matte. jeg lurer på om det finnes noen kurs som man kan søke på for å studere farmasi samtidig som man også får kurs i de realfagene fra vgs som f.eks. treterminordningen. jeg lurer ogå på om man kan søke på høyskole, og hvis man får opptak, kan man utsette utdanningen slik at man kan studere de realfagene man ikke har eller eventuelt ta et kurs som f.eks innføringskurs, realfagskurs eller eventuelt andre kurs????? hvis jeg utsetter ett år når jeg har fått optak, kan jeg starte på høyskole når jeg er 22 år? håper å få svar på disse spørsmålene og takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så bra at du er motivert for å begynne på Farmasi.

Du burde kontakte de lærestedene hvor det er aktuelt for deg å studere farmasi og spørre dem og de har noen ordning eller tilbyr en kurspakke som gir deg realfagene du trenger. Dette finnes det en del av på noen universiteter, spesielt der de tilbyr ingeniørutdanning, så det kan være mulig. Men du bør altså ringe inn til aktuelle universiteter og spørre dem om de har en ordning for å skaffe seg realfagene du trenger. 

Hvis de ikke har tilbud om dette, er det nok ikke sånn at du kan komme inn på studiet og vente ett år mens du tar realfagene - da er det heller sånn at du må ta realfagene først, og så søke neste år. Du spør om du kan komme inn på høgskole når du er 22 år - ja, dette går absolutt fint :) Hvis du er i kvote for førstegangsvitnemål går denne ut det året du er 21, men det er bare førstegangsvitnemålet - mange konkurrerer bedre i ordinær kvote, og det er mange som er eldre enn 21 som begynner på høyskole/universitet! 

Det vanlige i din situasjon, hvis du ikke finner et relevant forkurs, er å ta opp fagene som privatist, og søke året etter. 

Veldig lykke til - vi anbefaler at du ringer lærestedene, og at du snakker med rådgiver på skolen din om dette sånn at du kan få veiledning videre.

:)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning