Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Jeg vet ikke om jeg kan bytte utdanningsprogram, og har ingen god rådgiver hjemme.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19 som i mai fullfører en agronomutdannelse. Jeg har planer om å ta praktisk pedagogikk (vil ha IPT-tjeneste på fremtidig gård) men da må jeg ha generell studiekompetanse.. Samtidig må jeg tenke på fremtiden og hvordan jeg skal få penger til gård, og vil derfor gjerne bli tømrer i mellomtida. tro det eller ei men jeg har ingen rådgiver eller personer tilgjenglig både hjemme og på skolen, som kan hjelpe meg med hvilken utdannelse jeg bør begynne med, påbygg (vg4) eller bygg og anlegg? Jeg lurer også på om det er mulig å begynne direkte på vg2 byggteknikk ettersom jeg har vært igjennom de absolutt fleste temaene for vg1 "b&a". Jeg hørte at jeg kan begynne på vg2 IKT, men det er jo helt annerledes og jeg får det ikke til å gi mening at jeg er mer kvalifisert og kompetent til slike service-fag enn noe så relevant som bygg.. Håper på snart svar, søkefristen 1.mars nærmer seg! Mvh, ei med noe panikk og forvirrelse. p.s vi har ikke vært på utdanningsmesser heller..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du har mange gode tanker, og det er leit å høre at du ikke har noen gode rådgivere eller lignende hjemme! Da er det bra at du skriver inn til oss. 

Dette kommer nok til å gå bra uansett, men vi begynner med å gi deg noen tips om hvor du kan få rådgivningshjelp. Du har rett på rådgivning med rådgiver på skolen din, og du skriver ikke noe mer om hvorfor du eventuelt ikke har rådgiver der. Men du kan starte med å snakke med skolen din - de skal kunne gi deg en rådgiver, og sende deg videre et fornuftig sted hvis de av en eller annen grunn ikke kan. Hvis det ikke er noen rådgiver på skolen din, kan du be om å få en samtale med kontaktlærer eller andre i administrasjonen.

Hvis du bor i Oslo, er UngInfo et kjempebra og gratis sted som hjelper med akkurat denne type rådgivning. Du kan kontakte dem hvis du ikke bor i Oslo, da kan du ringe eller sende mail. 

For konkrete svar på søknadsreglene, kan du ringe til Inntakskontoret i fylket ditt. De har oversikt over det meste. Det finnes også gratis karrieresentre i de fleste fylker. De bør du kontakte hvis du finner ett i ditt. Du kan også ringe til Fagopplæringskontoret i det yrkesfaget du er interessert i.

Vi kan hjelpe deg litt på vei vi også, men bare delvis, siden vi ikke kjenner deg og situasjonen din så godt. 

Det første du må huske på, er det som heter ungdomsretten din. Du har bare rett til videregående opplæring en gang, og den må tas innen 5 år, og før du fyller 24. Det er visse ting som gjør at du kan få et ekstra år, f.eks å bytte utdanningsprogram - men det viktige er at du ser at du "rekker" å fullføre videregående innen ungdomsretten din. 

Du har også rett til omvalg, og kan bytte utdanningsprogram en gang. Som regel må du da begynne på Vg1 igjen, og du kan ikke regne med å begynne på Vg2. Unntaket er nettopp fag som IKT, og det er fordi disse fagene er det som heter "kryssløp" - uansett hvilket fag man tar på Vg1, kan man ta IKT på Vg2. Det er rett og slett et fag du kan hoppe over til, men sånn er det ikke på de fleste fag dessverre.

Det andre som kan være fint å tenke på, er litt hva du vil generelt fremover. Du har gode tanker om å bli tømrer, og gode tanker om å ta PPU senere. Det som er lurt å tenke, er: Er det andre utdanninger på høyskole/universitet du er interessert i? Det finnes utrolig mange ting å studere der, og hvis du vil det en eller annen gang, er studiekompetanse kjempefint å ha. Det får du ved å ta påbygg nå.

Samtidig er det viktig å vite at du har rett til å ta påbygg senere også - og at hvis du tar påbygg så har du brukt opp ungdomsretten din. Når du fullfører agronomutdanningen din i mai, har du også brukt opp ungdomsretten din. Så det vil være en ganske lang vei for å bli tømrer. Hvis du ikke har rett til skolegang, må du selv skaffe deg skoleplass eller læreplass, og det kan være vanskelig. Du kan også jobbe 4-5 år i en tømrerbedrift og søke om å få ta det som heter praksiskandidatordningen. Dette kan du snakke med Fagopplæringskontoret om. Du kan også ringe Inntaktskontoret om dette. Men kort fortalt så er det ikke en håndvending å bli tømrer i tillegg til agronom.

Med andre ord: Fagbrev i tillegg er en lang vei, og du har kanskje ikke ungdomsrett.

Påbygg til generell studiekompetanse er en intens, men kortere vei. Og da er det mange andre slags utdanninger du plutselig har muligheten til å ta, hvis du er interessert i dem.

Vi skjønner hvis du er stressa rundt dette, og det var leit å høre at du ikke føler du har noen gode voksne rundt deg. Men det fins mennesker og instanser du kan kontakte, som de vi nevnte over, og de vil legger ved i en artikkel under her.

Det går nok bra uansett, og du kommer til å finne den riktige veien for deg. Valg som dette er alltid kaotiske og stressende - men de løser seg som regel fint opp etterhvert.

Veldig lykke til, og kontakt de vi har listet opp!

Og spør oss gjerne igjen hvis du lurer på mer. 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg. Les mer om dine rettigheter her.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Bytte på VGS

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning