Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil jobbe i luftambulansen!

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! Jeg har lyst å jobbe i luftambnulansen! er ferdig med 10 år grunnskole no til sommeren og har søkt helse & oppvekst. tenker at jeg skal søke ambulansefag på 2vgs 1- om jeg tar fagbrev som ambulansearbeider, kan jeg da søke meg inn i forsvaret for å bli redningspersonell? 2- Hva er snittet på ambulansefag? og går det an å komme inn selv om man har lavere enn snittet? 3- kan man som redningspersonell utdannelse søke om å jobbe i luftambulansen? (leste at det er pilot, lege og redningspersonell som er om bord) 4- hvordan kan jeg få dette til (å bli redningspersonell i norsk luftambulanse) PS. har ikke lyst å ta legeutdannelse, så går det an å jobb i uftambulansen etter at man har fullført forsvaret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på dette.

Jeg er ingen ekspert på dette, så du får nok det beste svaret om du tar direkte kontakt med Ambulansearbeider.no eller Norsk Luftambulanse

1) Vi er ikke så sikre på om det fins rene ambulansejobber i Forsvaret, men du kan ha muligheter i Sanitet. Du burde kontakte Forsvaret selv og spørre dem om hvilke muligheter du ville hatt hos dem. Du kan også lese om alle de andre mulighetene for yrker i forsvaret.

2) Det er litt vanskelig for oss å si, siden snittet varierer litt fra år etter år. Generelt sett er ambulansefag populært og vanskelig å komme inn på, siden det ikke er så mange plasser. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette! 

"Snittet" er bare hva den med lavest karakter kom inn med, så sånn sett går det ikke an å komme inn med lavere enn snittet - men snittet varierer, og kommer helt an på hvor mange plasser det er, hvor mange som søker, og hvilke karakterer de som søler har :)

3) + 4) 

Det er ganske mange krav til å jobbe i luftambulansen. Det beste er om du kontakter  Ambulansearbeider.no eller Norsk Luftambulanse selv, de kan svare bedre enn oss. 

Du kan også lese denne artikkelen fra Norsk Luftambulanse.

Det er ikke bare fagbrev i ambulansefaget som er en mulig bakgrunn, du kan også være sykepleier. Det har også kommet et nytt høgskolestudie som heter Prehospitalt arbeid - paramedic som du kan lese om, og som gir deg muligheten til å søke videre helikopterutdanning. Det er også mulig for sykepleiere med relevant erfaring å ta etterutdanning innen paramedic. For disse siste alternativene må du først ta påbygg så du får generell studiekompetanse.

Hos Luftambulansen er det ikke nok å bare ha gått ambulansefag, de stiller blant annet disse tilleggskravene:

-Du må være utdannet og autorisert sykepleier eller nasjonal paramedic før ansettelse. Om man er i et utdanningsløp i en av de nevnte utdanningene, kan man bli vurdert som aktuell søker.

-Søkere som kun har fagbrev som ambulansearbeider vil ikke bli vurdert.

-Søkere uten bestått PPL-H/A eksamen (teorieksamen privatflyger) vil ikke bli vurdert.

-Søkere uten førerkort kode 160 vil ikke bli vurdert.

Kontakt dem direkte, og snakk med rådgiver på skolen din om dette! Du kan også kontakte skolen du vil søke med helse og oppvekst/ambulansefag.

Lykke til! Det er et knalltøft og veldig viktig yrke. Selv om det ikke er en dans på roser å få det til, er det nok verdt å undersøke ordentlig.

:)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Dette er kravene til Forsvaret

Push ups (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning