Hopp til hovedinnholdet

Andre veger som jeg kunne fått realfagkompetanse på?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt som har tenkt å studere fra neste år (høst) og det jeg helst vil studere er en av disse: Astronomi (Universitetet i Oslo), Geologi og Geografi (Universitetet i Oslo), Geologi og Geofare (Høgskulen på Vestlandet - Sogndal), Geovitenskap, retning geologi (Universitetet i Bergen), Geologi (Norges arktiske universitet - Tromsø). Det som er at jeg har bare generell tudiekompetanse og for å komme inn så mo jeg ha REALFAG. Lurte på hvilken veg jeg kan gå for å få Realfagskompetanse? Kan ikke ta faga som privatist siden jeg har ikke penger til å bo alene og har ikke noe familie som jeg kunne bod hos. Har tenkt på grunnstudium i Bodø eller Ås, men er det andre veger som jeg kunne fått realfagkompetanse på? Eventuelt er det mulig å komme inn på studiet som krever realfag uten Realfag? Tusen takk får svaret!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Det enkleste er nok at du tar fagene som privatist.

Du sier at du ikke har penger til å bo alene eller noe familie å bo hos? Jeg vet ikke hvor du bor nå, men det er ikke krav om å bo noe spesielt sted for å ta fag som privatist.

Når man er privatist betaler man kun for å ta en eksamen, så lærer man seg faget på egen hånd. Du kan altså bo hjemme eller jobbe mens du leser på fagene på fritiden.

Du kan også få støtte fra Lånekassen hvis du betaler for å få undervisning i fagene på en privatskole. Da må du melde deg opp i en viss mengde undervisning for å få støtte. Er du interessert i dette kan du snakke med Lånekassen eller en privatskole om dette, for eksempel Bjørknes, Akademiet, Sonans, Folkeuniversitetet osv. 

Du spør om det er mulig å komme unna disse realfagskravene, og det tror jeg dessverre ikke det er. Du kan eventuelt prøve å spørre studieveiledere ved universitetene og høgskolene du er interessert i om de har noen realfagskurs som kvalifiserer for studiet.

Les mer om å være privatist i artikkelen under svaret. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Sjekkliste for deg som vil studere ved privatskole

Gutt sjekker laptopen sin i en park (colourbox.com)

Blir du kvalifisert for de jobbene du ønsker? Hvor mye koster utdanningen på privatskoler, og hva får du for pengene? Sjekk om skolen kan gi deg den utdanningen du har bruk for.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning