Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke vg2 selv om jeg ikke har ungdomsrett?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg gikk 3 år på Idrettsfag. Jeg gjor mye dumt og derfor ikke fikk alle karakterer. Etter på fant jeg ut at jeg vill ikke ta opp karakterene og derfor vill starte på videregående på nytt, jeg fikk meg inn på Helse- og oppvekst uten ungdoms-rett. Nå søkte jeg vg2, derfor lurer på om er det en antall år jeg kan søke om videregående utdanning uten ungdoms-rett? Jeg hørt fra noen at det skal kom nye lov som gjør at hvis du har gått skole et antall år så for du ikke gå på skole mer. Derfor lurer jeg på om det er sant og hvordan min ikke- ungdoms-rett påvirker min søking til vg2 og så eventuelt påbygg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang, så det er riktig at du ikke har rett på mer opplæring. Du har gått et løp som fører til generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om du ikke har bestått alle fag.

Det er flott at du likevel fikk skoleplass på vg1 Helse- og oppvekstfag. Dessverre møter du samme utfordring når du skal inn på vg2, du stiller bak søkere med ungdomsrett og søkere med voksenrett. Det samme gjelder hvis du skal søke på vg3. Det er ikke riktig at det finnes en regel som begrenser antall år uten ungdomsrett, så hvis det er noe ledig vil du få et tilbud. 

Dette praktiseres litt forskjellig fra fylke til fylke. Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen og med inntakskontoret i hjemfylket ditt, for å høre litt om hvordan mulighetene dine er.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning