Hopp til hovedinnholdet

hvilken utdanning trenger jeg for å jobbe med menneskerettigheter å styrke kvinner? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

jeg ønsker å jobbe med å sterke kvinners (mennerskers) rettigheter både hjemme i norge og andre land, men hvilken utdanning trenger jeg til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Jeg syns det er skikkelig inspirerende at du allerede nå vet at du vil jobbe med menneskerettigheter å stryke kvinners rettigheter.

Det finnes en rekke forskjellige yrkesgrupper i organisasjonene som jobber for menneskerettigheter og en bedre verden. Alt fra statsvitere, økonomer, jurister og andre som jobber med administrasjon, saksbehandling, planlegging og liknende, til personer med utdanning i utviklingsstudier, fredsstudier, sosialantropologi etc. I tillegg finnes en del steder personer med utdanning innen helsefag, psykologi eller liknende. Dette kommer litt an på hva slags organisasjon det er snakk om. Mulighetene er altså mange.

Om man får akkurat den jobben man vil ha, avhenger imidlertid av flere ting enn kun utdanningsbakgrunn. Hvilken arbeidserfaring man har, hvilke andre aktiviteter man har vært engasjert i (for eksempel frivillig arbeid og liknende), hvilke personlige egenskaper man har osv. har også betydning. Det finnes derfor ikke noe fasitsvar på hvilken av utdanningene du bør velge. 

utdanning.no kan du søke opp de yrkene jeg har nevnt lenger opp i svaret og som kan være aktuelle. Der finner du mye informasjon om hvert yrke, jobbmuligheter osv.

Uansett hvilken retning du velger så er det veldig lurt å melde seg inn i en organisasjon så tidlig som mulig. Man lærer ekstremt mye av å ha et lite verv eller på annen måte være aktiv innen organisasjonsarbeid. Erfaring fra arbeid i en ungdomsorganisasjon eller liknende teller gjerne mye hvis man siden søker om fast jobb i en organisasjon. Engasjer deg i studietiden, gjerne også i studentorganisasjoner, studentparlament eller liknende. I tillegg er det lurt å skaffe seg erfaring fra frivillig arbeid med å hjelpe andre. Eksempelvis kan man være flyktningguide gjennom Røde kors, besøksvenn på eldresenter, støttekontakt for et barn eller liknende. Ta kontakt med dem og si at du er engasjert og vil bidra, så blir du garantert tatt godt i mot. 

Utenlandsstudier kan også være lurt. Dette både fordi du får bedre språkkompetanse, men også et bredt internasjonalt nettverk som vil lønne seg hvis du senere vil jobbe med internasjonale spørsmål.

Snakk med rådgiver på skolen om hvilken vei som kunne passet deg.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning