Hopp til hovedinnholdet

Skal man følge fornuften og evnene eller drømmen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en drøm. En drøm om å være i forsvaret eller å bli politi. I sommer var jeg på befalsskole opptak, jeg kom inn, men takket etterhvert nei. Dette angrer jeg på i dag. Jeg har begynt på medisinstudiet. Noe jeg liker godt, siden jeg er flink på skolen og syns det er intressant. Uansett, så har jeg lyst å leve mine drømmer samtidig bruke mine evner. Jeg er redd for at jeg skal mislykkes. Venner og familie har store forventniningee til meg og jeg føler jeg skuffer dem hvergang jeg nevner drømmene mine. Alt dette her tar så mye tid av hverdagen min, og jeg bruker mye energi på det. Jeg sliter med å velge. Skal man følge fornuften og evnene eller drømmen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du skriver til oss og vil fortelle om tankene dine.

Du sier at du går medisin, men har en drøm om å være i Forsvaret eller bli politi. Samtidig er du redd for å mislykkes og å skuffe familien din. 

Jeg forstår at du opplever dette som en vanskelig situasjon, og at det ikke er lett for deg.

Først og fremst vil jeg si at det ikke er for sent å bytte til Forsvaret eller en politiutdanning. Det er veldig vanlig å gå flere ulike utdanninger før man finner noe man vil fullføre.

Men du er også redd for å skuffe familien din. Det er forståelig at du tenker det, men samtidig er det viktig å tenke på seg selv. Valg av utdanning eller yrkesvei har mye større konsekvenser for deg, din selvfølelse og din hverdag enn det har for dem, og dette er en situasjon der det absolutt er lov å sette seg selv og sine drømmer først. 

Det kan også hjelpe om du setter deg ned med familien din, og dere tar en ordentlig prat. Fortell hva du ønsker og hvorfor det er viktig for deg. Jeg tror og håper at de vil godta det. Og hvis de likevel uttrykker skuffelse, er det noe som vil gå over for dem. Dette er ditt valg og ditt liv, så du trenger ikke holde igjen for deres del. 

Under artikkelen legger jeg noen artikler du kan lese på. Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med en studieveileder eller noen på karrieresentret på universitetet ditt. Du kan eventuelt også kontakte karrieresenteret i fylket ditt. Da kan du få mer veiledning og hjelp til å sortere tankene dine om utdanningvalg.

Håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning