Hopp til hovedinnholdet

Støtte for å hospitere i Sør-Europa?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fått tilbud om å hospitere ved en bedrift lenger sør i Europa som søker en lærling til høsten. Det er en liten bedrift innen et håndverk som det ikke finnes noen "ordentlig" utdanning for i Norge, da det utøves av så få. Dette er noe jeg har vært interessert i lenge, så jeg ble virkelig glad Mest sannsynlig kan jeg ikke ta imot tilbudet, da jeg ikke vet hvordan jeg skal finansiere reisen og oppholdet. Selv har jeg definitivt ikke nok penger til å betale reisen én vei engang. Foresatte er hverken i stand til eller ønsker å hjelpe meg. Har falt utenfor skole pga. langvarige psykiske problemer...og det anses av fagfolk som lite sannsynlig at jeg vil være i stand til å være i utdanning til høsten. Finnes det noen form for støtte en kan søke om? PS:Det er kun få uker til det aktuelle tidsrommet...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Først og fremst vil jeg anbefale deg å snakke om dette med rådgiver på skolen din (eventuelt den forrige skolen din). Sammen kan dere se dypere på dette enn det jeg kan gjøre.

Jeg har likevel noen forslag.

- Hvis du får til å gjøre dette gjennom skolen, bør du kontakte Lånekassen og forklare din situasjon. De kan si hvor mye de kan gi deg i støtte. Snakk med fagopplæringskontoret for å finne ut om det er mulig. 

- Hvis du gjør dette gjennom Erasmus+, kan du trolig også få noe støtte gjennom dem. Erasmus+ lar en ta læretiden i et annet europeisk land. Se på dette sammen med rådgiver på (den forrige) skolen din. 

- Du kan også prøve å lete litt i Legathåndboken. Her finner du legater/stipender. Det er ikke sikkert du finner noe som passer deg, men prøv å søk etter ditt fagområde og landene du er interessert i.

- Om du sliter med å fullføre jobb og utdanning på grunn av psykiske problemer, bør du også snakke med NAV. Det er mulig de kan gi deg støtte slik at du kan få denne arbeidspraksisen. 

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Internasjonalt engasjert? Søk Erasmus+

Erasmus+

Erasmus + er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Hvert år vil tusenvis av norske barn og ungdommer delta i programmet. Vil du bli en av dem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning