Hopp til hovedinnholdet

Jeg har spørsmål om morsmålseksamen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål om morsmål eksamen. Jeg vil gjerne vite om hvordan det ser ut, hva jeg kan komme opp i, og hva slags type tema jeg kan få. Er det stort vanskelighetsgrad, og om det med at jeg ikke trenger å ha fremmedspråk etter morsmåls eksamen på VGs er sant? I så fall, om jeg ikke trenger å ha fremmedspråk uansett om jeg har engelsk fordypning på ungdomsskolen. Kan du gi meg alle detaljene jeg trenger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Her foreslår vi at du snakker med rådgiver på skolen din om dette så snart som mulig. Da kan du få gode svar som blir helt tilpasset deg. 

Vi vet ikke hvilket morsmål du skal opp i, men du kan se en oversikt over læreplan i morsmål for språklige minoriteter på sidene til Utdanningsdirektoratet, da kan du se hva det er forventet at du skal lære og hvilket nivå du bør ligge på.

Det er sant at hvis du tar morsmålseksamen kan du søke om fritak fra fremmedspråk på vgs. Det er bare de studieforberedende utdanningsprogrammene som har obligatorisk fremmedspråk.

Men det er regler for hvor mange timer en elev må ha for å få vitnemål fra den videregående skolen. Det kan oppstå problemer dersom en elev som ikke har hatt opplæring i andre fremmedspråk enn engelsk i grunnskolen, ønsker å gå opp til eksamen i sitt morsmål. I slike tilfeller er det viktig at saken diskuteres med skolen før eleven eventuelt søker fritak.

Det er derfor du burde snakke med rådgiver på skolen din om dette. Både for å få svar på hvordan morsmålseksamen er, men også for å klarere hvordan det blir for deg med antall timer i fremmedspråk, slik at vitnemålet ditt får riktig antall timer.

Så snakk med rådgiver :)Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning