Hopp til hovedinnholdet

Hva kreves for å bli arkitekt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å bli arkitekt, og har noen spørsmål omkring dette. Jeg går i 2 året mitt på videregående skole forresten. Først, hva er snittkarakteren for å komme inn på arkitekt studiene? Jeg har prøvd å søke det opp, men føler jeg aldri får noe ordentlig svar på spørsmålet. Andre, hva betyr det egentlig med lokalt opptak til en skole? Har aldri helt forstått det. Tre, må man ha tatt fysikk for å kunne bli arkitekt? Eller holder det å ha en forståelse av fysiske lover? Og til slutt, hvis man ikke har høyt nok snitt for å komme inn på studiene, går det da an å komme inn på opptaksprøve? - Forhåpentligvis framtidig arkitektur student

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Arkitektutdanning er en integrert femårig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, med forskjellige opptakskrav:

  1. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
    Krever generell studiekompetanse og har opptaksprøve
  2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Krever generell studiekompetanse og fordypning i følgende realfag: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.
  3. Bergen Arkitekthøgskole (BAS).
    Krever generell studiekompetanse og personlig søknad og intervju.

Man søker de fleste grunnstudier gjennom Samordna opptak, som  bachelorutdanning, integrert masterutdanning eller profesjonsutdanning, og da kan man også ofte finne poenggrensene fra forrige opptak.

Det kan være andre opptakskrav i tillegg til poenggrenser, som opptaksprøve. Hvordan poeng og opptaksprøver sees i sammenheng kan variere mellom studier, så det må du lese om på hjemmesiden til det aktuelle studiested, eventuelt stille spørsmål til dem direkte.

Når man søker videre utdanning på høyere nivå, som master- og doktorgradsutdanninger, søker man ofte direkte til studiestedet. Da er det lokalt opptak. Lokalt opptak kan også bety at det er et grunnstudium på en privat utdanningsinstitusjon som ikke bruker Samordna opptak. Det kan likevel være mulig å finne informasjon om poenggrenser på hjemmesiden til det enkelte studiested.

Les mer om arkitektutdanning og om å være og å bli arkitekt utdanning.no. Det er også mange som velger å studere arkitektur i utlandet, blant annet i Danmark. du kan lese mer om det på hjemmesiden ansa.no.

Lykke til med videre research og med utdanningsvalgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning