Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lege hvis jeg går Idrettslinjen? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

På videregående har jeg veldig lyst til å gå idrettslinja, men har også hørt at det ikke er så lurt med tanke på at jeg vil studere medisin. Stemmer dette? Får jeg ikke den studiekompetansen som trengs?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil studere medisin! 

Idrettsfag er et studieforberede utdanningsprogram som gir deg generell studiekompetanse, og derfor gir deg rett til å søke høyere studier. For å kunne søke medisinstudiet (legeutdanningen) etter videregående kreves det at du i tillegg til å ha generell studiekompetanse har hatt og bestått fagene: 

- R1 matte (eller S1 + S2 matte).
- Fysikk 1. 
- Kjemi 1 og Kjemi 2. 

De nevnte fagene er vanligvis ikke en del av Idrettsfag på videregående. De pleier å være en del av programfagene man kan velge i Vg2 og Vg3 i hvis man går utdanningsprogrammet Studiespesialisering. I noen tilfeller kan man likevel lage en avtale med skolen der man får tatt fagene. Ta i så fall kontakt med skolen og spør om det lar seg gjøre. 

Det er også mulig å gå Idrettsfag og ta fagene som privatist på fritiden. Å ta opp fag som privatist betyr at du selv har ansvar for egen læring og kun tar eksamenene. Et annet alternativ er å ta fagene etter endt videregående, men da vil de komme på det ordinære vitnemålet ditt. 

Jeg anbefaler deg å lese artiklene som er lagt ved for mer informasjon. Hvis du har flere spørsmål, kan det være nyttig å ta en prat med rådgiver. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning